Посао у јавном сектору – некада био примамљив, а данас се заобилази

У нову годину ушли смо са одлуком Владе да продужи забрану запошљавања у јавном сектору до краја 2026. године. Уштеде постоје, кажу стручњаци, али изостаје анализа шта је том мером постигнуто у протеклој деценији. Синдикати и стручњаци упозоравају да се снижава квалитет рада јавне управе и живота грађана.

Посао у јавном сектору некада је био примамљив због високих плата и редовних примања. Због забране запошљавања многи годинама раде на одређено, што онемогућава заснивање породице, подизање стамбеног кредита и зато одлазе. Они који остану, не стижу да обаве сав посао.

"Лекар опште праксе по нормативима треба дневно да прегледа 35 пацијената. У време респираторних инфекција прегледају по 70 и више пацијената дневно, што говори о томе да и лекара фали готово дупло. Исти број људи не само да мора да ради много више, него је питање и какав је њихов квалитет посла, с обзиром на то да немају довољно времена да се посвете пацијентима", указује Жељко Веселиновић, председник синдиката "Слога".

Људи демотивисани да раде, грађани незадовољни

Од 2013. године, када је за свако запошљавање у јавном сектору била потребна сагласност Владе, забрана је ублажена. Сада за ново запошљавање 70 одсто кадрова није потребна та дозвола.

Неспорно је да су уштеде постигнуте, али стручњаци тврде да не знамо укупне резултате те мере.

"Не можемо да знамо шта смо њоме добили, осим што смо демотивисали младе да раде, људе да раде у јавном сектору. Људи раде са смањеним капацитетом, јер је превише посла за број извршилаца. Грађани су генерално незадовољни услугама које јавни сектор пружа", истиче Бојан Урдаревић, професор на Правном факултету у Крагујевцу.

Забрана улази у једанаесту годину

Забрана, планирана да траје само две године, улази у једанаесту годину и због тога је неопходна дубинска анализа јавног сектора, кажу у Фискалном савету.

"Врло важни делови државног система послују са мањком квалификованог кадра. Реч је о Пореској управи, систему за заштиту животне средине, здравству, просвети. Није проблем само броја, већ распореда и структуре тог кадра. Фале квалификовани кадрови на важним позицијама", наводи Марко Милановић, специјални саветник Фискалног савета.

Наглашавају и да укидање забране запошљавања преко ноћи не би било најбоље решење, зато што без систематизације у државном систему, постоји ризик поновног неконтролисаног запошљавања.

понедељак, 03. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије