Смањене резерве крви, потребне све крвне групе

Резерве крви су и даље смањене и потребне су све крвне групе, кажу у Институту за трансфузију. Мирјана Кнежевић из Института за трансфузију каже да још увек нису угрожене операције, али да страхују да се то може догодити.

Мирјана Кнежевић из Института за трансфузију рекла је да од краја године апелују и позивају суграђане да донирају крв.

С обзиром на то да су резерве крви заиста смањене, оне су сад на једнодневном нивоу. Разлог јесу наравно празници новогодишњи и божићни. Многи суграђани су ван града. Тако да је то разлог зашто је и слаб одзив”, каже Кнежевићева

Према њеним речима, од почетка године ми смо прикупили око хиљаду јединица крви, за претходних десетак дана, а потребно је на недељном нивоу да то буде близу 2000, можда 1500, 1800 јединица.

Претходних дана, када смо почели регуларно да радимо, односно када су завршени празници, прикупљено је око 200 јединица крви на терену. Потребно је између 350 и 400 сваког дана да бисмо заиста могли бити мирни и задовољити све потребе”, каже Кнежевићева.

Напоменула је да се редовни раваоци стално одазивају и позвала оне који до сада никада нису дали крв да то учине.

Kрв нема алтернативу и само здрава особа може дати, а верујем да има много здравих и младих људи који могу дати крв, а то до сада нису учинили”, истакла је докторка додајући да се за сада операције не одлажу, али да се страхује да до тога може доћи.

Институт ради сваког дана од 7 до 19 часова, а суботом од 8 до 15 часова, а у току је и 16. зимска кампања на различитим локацијама. О свим детаљима како и где се може дати крв, грађани се могу информисати на сајту Института за трансфузију.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво