Читај ми!

Божићни хуманитарни конвој из Француске на КиМ, подељено 10 тона помоћи

Арно Гујон, директор управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону никада не заборавља своје пријатеље на Косову и Метохији. Традиционални Божићни конвој француске хуманитарне организације "Солидарност за Косово", стигао је у Грачаницу, а свој пут завршио у Новом Брду. Поделили су десет тона хуманитарне помоћи.

Француски хуманитарци посетили су укупно 18 села у Косовском поморављу, Новобрдском крају, као и у Метохији и у централном делу КиМ.

Волонтери хуманитарне организације "Солидарност за Косово" поделили су десет тона хуманитарне помоћи.

Арно Гујон истиче за РТС, да су волонтери из Француске ишли од села до села, делили помоћ, шпорете на дрва, на струју, гардеробу. Све је прикупљено од стране француских фирми и допремљено тамо где је помоћ и најпотребнија.

Најпотребнија рука солидарности

"Оно што је било потребније и оно што пружамо већ 19 година и сваке године идемо за време празника, то је да пружимо руку солидарности. Да пружимо моралну подршку сваком Србину, детету  и сваком човеку који живи на КиМ, да им покажемо да има људи у свету који мисле на њих, и који ће говорити такође о њиховом положају", наглашава Гујон.

Подсетивши да је већ пет година од када су му приштинске власти забраниле улазак на КиМ, Арно Гујон каже да је то почело с њим, али да се није завршило, јер су од тада и многи други хуманитарци забрањени.

"Верујем такође да оно што смета приштинским властима, то је да поред саме хуманитарне помоћи у енклавама на Косову и Метохији такође приказујемо истину и реалну слику о хуманитарној катастрофи у западним медијима о томе да почетком 21. века у Европи има људи, има деце који живе у гетима", нагласио је Гујон. 

Велики пројекти и у прошлој години

Наводи да у Француској имају 12.000 донатора који помажу Србима на КиМ и да су и током прошле године имали много пројеката. Помогли су изградњу неколико фарми, делили су стоку, козе, краве, овце, породицама које се баве сточарством, али и стакленике и пластенике. 

Помоћ настављају да пружају и у овој години. Након пролећних пољопривредних пројеката, најављује и наставак реновирања школа преко лета, али и одлазак малишана с Косова и Метохије на море.

"На нама је да их не напустимо и на нама је да увек идемо напред и да наставимо", поручује Арно Гујон.

понедељак, 20. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара