Читај ми!

Вучић: Био4 кампус велика ствар за нашу земљу, то је будућност

У Палати "Србија" председник Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић и министарка науке Јелена Беговић свечано означили почетак градње Био4 кампуса. Председник Вучић каже да је то велика ствар за нашу земљу и нешто што представља будућност. Ово је највеће појединачно улагање у науку икада у Србији, поручила је министарка Јелена Беговић.

Председник Александар Вучић изјавио је на свечаности поводом издавања грађевинске дозволе за Био4 кампус, који ће бити нови Биоекономски центар у Европи, да је то велика ствар за нашу земљу и нешто што представља будућност.

Председник Вучић је рекао да је подржао идеју за изградњу Био4 кампуса иако о томе ништа није знао, али да је разумео да је нешто што је добро за Србију. Рекао је да је његова заслуга у томе што је тражио од министра финансија Синише Малог да обезбеди средства за тај пројекат, а која нису мала.

Вучић је нагласио да ће сигурно бити потребно више од сада предвиђених 450 милиона евра и да ће вероватно са новим трошковима који се буду појавили и новим идејама то доћи до 600 милиона евра.

"Али добро, то је једна велика ствар за нашу земљу и погрешно сам рекао да је то наша предност у односу на земље региона. То је наша заједничка предност, целог региона и сви овде из целог региона заједно са нама, као што и ми са њима у њиховим земљама, морамо да радимо заједно по најважнијим питањима из сарадњи науке и биологије и савремене технологије. То је нешто што свакако представља будућност", рекао је Вучић.

Беговић: Улагање у Био4 највеће поједниначно улагање у науку

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић рекла је да је ово највеће појединачно улагање у науку икада у Србији и додала да је циљ да Био4 постане цетар развоја на светском нивоу.

Она је истакла да ће у оквиру кампуса радити више од 1.000 доктора наука, да ће се школовати више од 4.000 студената, а планирано је да се заврши до краја 2026. године.

Беговић је истакла да је веома срећна и поносна што се данас после две године напорног рада, учешћа великог броја људи, обележава почетак радова на изградњи кампуса.

Истакла да је ово пројекат и визија који заслужују сваки атом енергије, јер ово је пројекат који мења Србију и ово је пројекат који утиче не само на нашу садашњост, него и на нашу будућност.

"У моменту суочавања човечанства са глобалним изазовима, наша држава има јасну визију, а то је да се окрене ка науци, ка новим технологијама и ка образовању. Србија види будућност у развоју Био4 кампуса, као што сте чули, четири Б - биомедицина, биотехнологија, биоинформатика и биодиверзитет. Ми видимо велики потенцијал у спајању природних наука и информационих технологија", рекла је Беговић у обраћању.

Она је нагласила да је ово највеће појединачно улагање у науку икада у Србији и у ширем региону, јер се ради о инвестицији од 450 милиона евра.

"Наша визија је да Био4 кампус постане центар развоја на светском нивоу. Већ су обезбеђена средства од стране Развојне банке Савета Европе у вредности од 200 милиона евра за почетну изградњу. Био4 је платформа, у ствари, за сарадњу. Сама чињеница да ће у њој бити седам факултета, девет института, истраживачко-развојни центри великих компанија домаћих и светских, пословни парк за развој, старт-уп заједнице, спортски центри, мултимедијални музеј, конференцијски центар. Све то говори да једино кроз сарадњу, једино кроз заједнички рад можемо постићи резултате и то је, у ствари, симболика кампуса", рекла је министарка Беговић.

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво