Читај ми!

За десет година више од стотину деце повређено пиротехничким направама – МУП очекује измену закона и веће казне

У последњих десет година 102 детета су повређена пиротехничким и експлозивним направама. Двадесет одсто морало је да буде задржано у болници, већина је оперисана због тежине повреда. Из МУП-а очекују измену закона и веће казне.

Наизглед безазлена игра петардама и барутом. Последице, повређена рука - лекари, превијање, изостанак из школе.

"Обично се повреда догоди тако што петарда детету експлодира у руци или се догоди да дете проба да баци петарду па она не експлодира, онда он узме ту петарду и онда дође до експлозие при томе могу да настану различите врсте повреда могу да буду неке мање опекотине, могу да буду мање ране, али у неким ситуацијама долази и до врло тешких повреда шаке где деца остају без делова прстију", рекао је др Ђорђе Крављанац, пластични хирург у Институту за мајку и дете.

У 90 одсто незгода повређени су дечаци. Упркос редовним полицијским и инспекцијским контролама, сваке године, у децембру, иста прича о нелегалној продаји петарди, ватромета и осталих експлозивних предмета.

"Оно што могу да кажем да из године у годину је приметан повећан број пиротехничких средстава али то се види и огледа у нашим поступањима приликом све већих заплена како на просторима где није дозвољена продаја, на отвроеним просторима, као што су бувље пијаце тргови и остала недозвољена места, а у задње две године се кренуло и са интензивним контролама објеката, у којима се легално продаје пиротехника, где и ту наилазимо на одређене незаконитости па и ту пиротехнику одузимамо", навео је Владимир Баковић из Сектора за ванредне ситуације МУП-а.

Нацрт новог закона у процедури

Како наводе из МУП-а, до повреда долази због неправилног руковања пиротехничким и експлозивним средствима и непоштовања упутстава која су на декларацији произвођача.

"МУП је израдио нацрт новог закона о експлозивним материјама, да је он у процедури прописаној за усвајање и да се надамо да ће не само државне институције него и грађански сектор и сви појединци, који су заинтересовани да дођемо до свеобухватног квалитетног решења, на општу добробит и наше заједнице, а поготову најмлађих, учествовати у томе, и да ћемо у врло кратком периоду, односно током следеће године, надамо се, имати закон који ће бити савремен и на неки квалитетнији начин регулисати ову област", додао је Баковић.

Само место и начин коришћења пиротехнике регулисано је Законом о јавном реду и миру, грађани могу пријавити оне који бацају петарде или друге експлозивне предмете.

Апел да се петарде не бацају ни у близини животиња

Из удружењâ за заштиту животиња, моле родитеље и децу, да се уздрже од бацања петарди, поготову у близини животиња.

"Од те буке од пиротехничких средства више од 5.000 паса угине зато што им у тренутку стане срце или су толико уплашени и узнемирени да им после одређеног времена долази до убрзаног срчаног рада и ритма и нажалост они не преживе новогодишње празнике", рекла је Ана Стаменковић, новинарка РТС-а.

За нарушавање јавног реда и мира и угрожавање сигурности грађана паљењем експлозивних направа прописана је казна од 50.000 до 100.000 динара или рад у јавном интересу од 40 до 120 часова. Уколико су три особе или њих више учествовале у томе, прети им и казна затвора од 30 до 60 дана.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво