Читај ми!

Лист "Јединство" обележава 79 година постојања

Приштински лист "Јединство" са привременим седиштем у Косовској Митровици, обележава 79 година од штампања првог броја, чувајући културу, слободу, писмо и друштвени живот Срба на Косову и Метохији.

На свечаности, у редакцији листа, директорка Рада Комазец рекла је да је прича о Јединству прича о Косову и Метохији, свима онима који су га стварали и који својим извештајима и прилозима запечатили његове странице али исто тако и сведочанство борбе и антифашистичке традиције српског народа.

"Цела једна историја страдања српског народа исписана је на страницама листа Јединство. У центру интересовања листа је обичан, мали човек, тако да нема ниједног места и засеока на КиМ где нога хроничара листа није крочила. Тако је Јединство туговало и радовало се, живело са обичним малим људима", навеле је Комазецова.

Јединство је, додала је она, незаобилазни историјски документ и један од најпоузданијих стубова српског народа на Косову и његовог идентитета.

Јединство је након сукоба 1999 године остало једини српски лист на Косову и Метохији, а честитке поводом годишњице упутили су председник Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, академици Матија Бећковић и Светислав Арсић Басара, Удружење новинара Србије, амбасадор Русије у Београду Александар Боцан Харченко и други.

У броју поводом јубилеја а који се поклапа са новогодишњим издањем, лист објављује интервју са епископом рашкопризренским Теодосијем.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво