Читај ми!

Надбискуп Немет: Порука Божића – ширимо љубав, топлоту и светлост, оставимо телефоне са стране

Београдски надбискуп и митрополит Ладислав Немет изјавио је за РТС да је Божић време када се породица опет састаје, те да у тим тренуцима треба да оставимо телефоне, као и да смиримо наше душе и срца. Човек је рођен да шири светлост и љубав око себе, а не мрак и мржњу, поручује надбискуп.

Римокатоличка црква и све цркве западног обреда прослављају Бадњи дан, најављујући Божић, празник рођења Исуса Христа. Ова два дана су посебна за римокатолике, протестанте, православне Грке, Пољаке, Чехе и Словаке.

Ладислав Немет, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао је да су данас сати испуњени радошћу и очекивањем, али и спремањем. "Жене у кухињама спремају у кухињи за други дан. И ми се у цркви спремамо за Бадњу ноћ. Служићу катедрали у 9 сати у Београду свету литургију. То је радостан тренутак", најављује Немет.

Према његовим речима, у црквама западне традиције јаслице симболично приказују Исусово рођење, које се догодило те ноћи.

"Време за остављање телефона"

Говорећи о унутрашњој припреми, надбискуп Немет каже да пост није толико строг у католичкој цркви, у односу на православну.

"Пост се раније односио на храну. Данас бих рекао – мање телевизије, телефона и интернета, а више да се посветимо унутрашњем животу", указује Немет.

Напомиње да је живот постао динамичнији због технологије, као и да смо због тога под стресом.

"Божићно време требало би да буде време када пријатељи заједно славе, када се породица опет састaје, али је потребно да у тим тренуцима оставимо телефон. Требало би да смиримо наше душе и срца, јер огромна количина информација коју добијемо, угуши у нама жељу да приметимо лепоту око нас", истиче Немет.

"Више љубави и разговора у породици"

Надбискуп сматра да је породица у кризи и саветује већу културу разговора међу ближњима.

"Треба да сачувамо вредности које су некада биле јако важне. Муж и жена треба да буду пажљиви један према другом, а родитељи треба да проведу више времена са децом. Љубав коју добијамо у породици, требало би да буде искуство све више људи. То је први корак", истиче Немет.

Према његовим речима, мир је изазов који треба стално да градимо и зависи пре свега од добре воље људи.

"Човек је рођен да шири светлост око себе. Кад се Исус родио, у мраку су се појавили анђели, звезде, било је светла, дошли су пастири. То је највећа порука Божића – да ширимо љубав, топлоту и светлост око нас, а не мрак и мржњу", закључује београдски надбискуп и митрополит Ладислав Немет.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара