Читај ми!

Које иновације су добиле награде ове године и колико се помаже стартапима у Србији

Биоразградива амбалажа од индустријске конопље, огрлица за праћење паса, систем за рано откивање ризика од шумских пожара – неке су од 25 иновација које су добиле новчане подстицаје на трећем конкурсу програма "Стартех“, које спроводе Налед и компанија "Филип Морис“ у партнерству са Владом Србије. Представљено и друго издање "Сиве књиге иновација", која садржи 45 препорука за унапређење иновационог екосистема у Србији.

Оскар је иноватор и стартап предузетник из Новог Сада који је своју идеју о споју наизглед неспојивих области – пољопривреде и вештачке интелигенције спровео у дело. Добијени грант од 60.000 долара требало би да помогне његовом стратапу да прошири пословање и на земље региона.

"Прикупљамо податке са сателита, мапе земљишта, климатске податке како би обучили моделе ВИ који нам говоре о расту усева. На основу тих модела могуће је оптимизовати производњу, повећати профит, смањити ризике и смањити утицај на животну средину“, каже Оскар Марко, стартап "Cropt“.

Програм "Стартех“ трећу годину помаже иноваторима на њиховим почецима, у најризичнијој фази развоја стартапа.

"Надам се овај пример мотивише и друге компаније да подрже стартапове, научно-истраживачке пројекте, јер то је сигуран пут за отварање квалитетних радних места, посебно за младе и развој Србије као економије знања", наводи Виолета Јовановић из Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД).

"Пројекат 'Стартех' ћемо наставити и у наредне три године. Надам се у истом саставу, можда са мало измењеним циљевима", додаје Александар Јаковљевић из компаније "Филип Морис".

У науку се доста улаже, истиче ресорна министарка, очекујући бољу сарадњу науке и привреде.

"Кроз Фонд за иновациону делатност, кроз Фонд за науку, кроз Хоризонт пројекте, та сва инфраструктура треба да буде искориштена на најбољи, најоптималнији начин. Ја се надам у следећих годину дана да ћемо имати прве званичне резултате, заиста сјајне сарадње и помоћ науке индустрији", поручује Јелена Беговић, министарка науке, технолошког развоја и иновација.

На крају године, председница Владе сумира резултате ИКТ сектора, али и недостатке на којима треба радити. Истиче, наш финансијски систем је и даље превише крут, па треба помоћи стартапима да лакше приступе фондовима приватног капитала.

"Пре 11 година укупни годишњи извоз ИТ сектора био 375 милиона евра, а да ће ове године бити између 3,6 и 3,7 милијарди евра. Ми желимо да постигнемо је да до краја мандата следеће Владе имамо извоз од преко 10 милијарди евра", каже Ана Брнабић, председница Владе.

У Србији се бележи повећање броја стартапа за 20 до 30 одсто сваке године, а две трећине њих очекује раст пословања од 50 одсто годишње, показују резултати Стартап скенера за 2023., који је спровела Иницијатива "Дигитална Србија".

 

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво