Читај ми!

Израелски клубови играју у Београду, Хапоел бодриле породице жртава напада Хамаса

Од почетка израелско-палестинског сукоба три израелска кошаркашка клуба су домаћини у Београду. Хаопел из Тел Авива је на последњој утакмици имао је подршку навијача из своје домовине. Власник клуба истиче да им је Београд као друга кућа.

Хапоел и Макаби из Тел Авива у два дана домаћини су две европске утакмице у Београду. Претходни мечеви само уз шкрипу паркета, резултат се јурио углавном без публике. Отуда и одлука клуба – Хапоел је платио пут за 100 навијача. Међу њима и породице које су изгубиле најближе у нападу Хамаса 7. октобра.

"Као што смо рођени као Израелци мој брат и ја смо рођени и као навијачи Хапоела из Тел Авива. Наши бака и дека су такође навијали. Mи смо трећа генерација фанова Хапоела, идемо на сваку утакмицу. И мој брат је био део те породице и то што сам овде помаже ми да представљам и њега где год да одем", каже Офир Шај.

Породица Башар отишла је из свог кибуца на југу земље у првим данима после напада Хамаса, у ком су изгубили брата и сина.

 "Мој син је планирао да дође на утакмицу, тиме што смо овде ми сада затварамо круг", напомиње Алон Башар.

Кључни моменти утакмице и у галерији фотографкиње Наме Башар, иако два и по месеца од када јој је убијен брат није узела фото-aпарат.

Нама Башар каже да се цели кибуц преселио у Тел Авив док не буде поново безбедно да се врате.

Само дан после упада Хамаса у Израел, председник Партизана Остоја Мијаиловић упутио је позив Макабију. Тако је Београд постао привремени кошаркашки дом за три највећа израелска клуба.

Кошаркаши Хапоела из Јерусалима, који тренира некадашњи Партизанов тренер Александар Џигић, пробио је почетком новембра лед победом над турским Галатасарајем у дворани "Александар Николић".

Власник Клуба Офер Јанај напомиње да им је Београд као друга кућа. "Оно што нам се десило 7. октобра тешко нас је погодило. У тим тешким тренуцима ми знамо да ценимо праве пријатеље као што су нам наши српски пријатељи рекли дођите, овде можете да играте кошарку, то нас је дирнуло", истиче Јанај.

Амбасадор Израела у Београду Јахел Вилан сматра да је иницијатива Хапоела из Тел Авива да организује долазак навијача био сјајан потез.

"Разговарао сам са једним од њих који је из кибуца одмах уз Газу врло близу кибуца из ког ја потичем. Узбуђен сам што видим да сви ови људи долазе у Београд и наши кошаркашки тимови а сада и навијачи", напомиње Вилан.

Утакмице израелских кошаркаша у Србији од почетка су означене као мечеви високог ризика. Израелско-палестински сукоб одсвирао је крај и за друге спортисте са обе стране зидина које одвајају палестинске територије - Газу и Западну обалу - од Израела. Фудбалска селекција Палестине домаћин је у Алжиру.

Непосредно по почетку рата у некадашњој СФР Југославији фудбалери Црвене Звезде и кошаркаши Партизана играли су као домаћини у Мађарској, Бугарској и Шпанији. Од тада су кошаркашки клубови Партизан и Фуенлабрада остали највећи спортски пријатељи.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се