Читај ми!

Два терористичка напада пресудна за оснивање елитне јединице – 45 година САЈ-а

Специјална антитерористичка јединица једина је таква формација у МУП-у. Резултате које постиже и ниво опремљености и обучености сврстава је у врх светских специјалних јединица. САЈ је формиран 19. децембра 1978. године, након низа терористичких акција у Европи и Југославији.

Два терористичка напада пресудна за оснивање елитне јединице –  45 година САЈ-а Два терористичка напада пресудна за оснивање елитне јединице – 45 година САЈ-а

Кључна два догађаја која су претходила оснивању специјалне јединице тадашњег Секретаријата за унутрашње послове јесу убијање израелских олимпијаца у Минхену и упад усташке терористичке групе у Југославију. Оба су се догодила 1972. године.


“Сваки почетак је тежак, поготово када се улази у непознато, тако и формирање саме те специјалне јединице је било у почетку доста тешко, пре свега због одабира места за смештај јединице. Онда која опрема, које наоружање и тако даље. Тај период само припреме трајао је две-три године. Тадашња специјална јединица у почетку, а и неколико година после тога бројала је око 40 припадника“, каже за РТС некадашњи командант специјалних антитерористичких јединица Живко Трајковић.

У време Хладног рата, крајем 1970-их и почетком 80-их није било лако набавити сву жељену и потребну опрему и наоружање за специјалце. Тада у јединицу долази и Трајковић.

“Ми смо у почетку били с нашим оружјем, које смо имали. То су били чувени 'тетејци' и наше аутоматске пушке, пушкомитраљези итд., па се онда кренуло у набавку снајперског оружја, јер смо ми пре тога користили само наше снајперске пушке. Прве заштитне прслуке које смо увезли, били су од кевлара“, присећа се Трајковић.

 Током 1980-их бележе се антитерористичке акције полиције на територији Косова и Метохије. Почетком 90-их Трајковић постаје командант сва три одреда САЈ-а: новосадског, приштинског и београдског. Интензивније акције почињу 1997. године и трају до повлачења војске и полиције са КиМ у јуну 1999. године.

“Ми смо као специјалне територијалне јединице прискакали свуда у помоћ кад је требало нешто да се реши. То је кључни задатак и у сарадњи са припадницима одреда полиције наше и у сарадњи са јединицама Војске Југославије изведено је на стотине акција на територији Косова и Метохије. Сваки припадник тадашње полиције и Војске Србије који је отишао на извршење задатка у том периоду, за мене је велики херој“, каже Трајковић, који је у то време био командант САЈ-а.

Након антитерористичког рата на Косову и Метохији, јединица је задражала намену, али су сложене међународне околности, нарочито након напада на куле близнакиње у Сједињеним Државама, условиле нови приступ.

“Те године су биле преломне што се тиче организације полицијских, специјалних, антитерористичких јединица, јер се дефинитивно показало да тероризам не бира мете. Полицијске јединице су почеле да се наоружавају, опремају и обучавају као војне специјалне јединице. То је прва велика промена. Подсетио бих да су били страшни терористички напади Чечена у Русији, са масовним убицама цивилног становништва, са неадекватном тактиком, тако да је цео свет схватао потребу за модернизацијом и променом приступа, обуке и селекције кандидата за полицијске и специјалне јединице“, каже за РТС садашњи командант САЈ-а пуковник полиције Спасоје Вулевић, који је на чело јединице дошао 2005. године.

На питање који су данас највећи изазови Специјалне антитерористичке јединице и у чему се огледа савремени тероризам, Вулевић одговара:

"Ситуација у свету је изузетно нестабилна. Имамо рат у Украјини, имамо велику кризу на Блиском истоку, која је проузрокована страшним нападом Хамаса, када је убијено 1.200 цивила на најсвирепији могући начин, што је опет проузроковало овакву акцију и одговор израелске државе. САЈ је само део безбедносног система Министарства унутрашњих послова и целог безбедносног система Републике Србије, који помно прати шта се дешава. Делујемо превентивно, делујемо заштитно“, објашњава командант САЈ-а.

САЈ недавно ухапсио радикалног исламисту на истоку Србије

Безбедносна служба прати велике проблеме око мигрантске кризе, јер свакодневно у Србију уђе неколико десетина људи. Интензитет се смањио у последње време, али је САЈ и даље на задатку сузбијања илегалних миграција.

“Због ситуације на Блиском истоку, ситуација је осетљива, може да се деси да на територију Србије уђе нека терористичка група или радикализовани појединац. Пре неколико месеци смо лишили слободе једног радикалног исламисту у источном делу Србије у садејству са безбедносним службама. То је знак да делујемо, да радимо“, истиче Вулевић.

САЈ на елитном такмичењу специјалних јединица има високе резултате

Искуства из акције и са обуке, припадници САЈ-а, са колегама из целог света размењују на надметању елитних светских специјалних јединица у Дубаију. Припадници специјалне антитерористичке јединице од 2019. године учествују на такмичењу у Дубаију.

“Најзначајнији резултат који смо постигли је 2022. године када смо били шести, а ове године када смо били четврти, од 65 пријављених земаља. Били смо конкурентни на свим полигонима, увек смо били у првих десет и на крају је био тај незахвалан резултат – четврто место. Даћемо све од себе за наредно такмичење, да се добро припремимо. Припреме су кренуле од 15. новембра ове године. Активно се свакодневно спремамо, тренирамо доста“, каже капитен тима Александар Маричић.

Познати и цењени припадник САЈ-а већ 15 године је и Јовица Спајић. Ултрамаратоном се бави од 2012. године и до сада је имао више од 30 трка по целом свету и углавном се специјализовао за оне које се одржавају на најзахтевнијим поднебљима планете Земље.

“Да бисте радили овај посао, поред физичке припремљености, изузетно је важно, можда чак и круцијално, имати ту менталну стабилност, имати доследност, посвећеност, волети свој посао свим срцем, радити ово из љубави, из чистог, исконског патриотизма према својој земљи. Дакле, то су неке есенцијалне вредности које ми баштинимо у јединици“, истиче Јовица Спајић.

У Специјалној антитерористичкој јединици поносни су и посебно се сећају 16 својих колега, који су за 45 година постојања јединице дали живот, вршећи своју дужност.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво