Читај ми!

Мића је спасен од успављивања – када је дозвољена еутаназија и чија брига је пас после смрти власника

Буру коментара на друштвеним мрежама изазвао је снимак наводног покушаја успављивања здравог пса. Срећом, пас је добио нову власницу. Када је дозвољена еутаназија паса, које су казне ако се не изврши на прописан начин и шта са псом након што власник премине?

Сада се зове Мића. Име му је дала девојка која га је спасила од успављивања. Годинама је имао дом, а онда је власница преминула. На друштвеним мрежама појавио се снимак из ветеринарске амбуланте у Борчи када су га рођаци преминуле власнице, наводно, довели код ветеринара на успављивање.

Како се чује у објави, реч је о младом, здравом псу, а захваљујући реакцији девојке која живи у близини, сада је жив. Снимак се муњевитом брзином ширио друштвеним мрежама и низале су се осуде због одлуке људи који су наследили имовину, али не желе и пса. Као и питања зашто се рођаци нису обратили неком удружењу за заштиту животиња или азилу за помоћ?

"Ми имамо у нашем рехабилитационом центру доста животиња које су код нас завршиле управо јер се нешто десило. Тако да, власници могу за живота још на време да размишљају о томе ако знају да њихови укућани или њихова ближа родбина и пријатељи неће бринути о тој животињи, да се они побрину за ту животињу још док су живи. Тако да кажем, с те стране, то је једна врста осигурања за животиње", каже Александар Гаврић из Удружења "Енимал рескју".

Када љубимац може да буде успаван

У члану 17. Закона о добробити животиња наводи се да, ако је болесна и не може да се излечи, ако би продужетак живота представљао бол, патњу, стрес, ако има одређене типове деформитета, може да се успава. То не сме да се уради над здравим псом, чак и ако је животиња напуштена. Здравствено стање пса процењује лиценцирани ветеринар, а власник мора да потпише сагласност да пас буде успаван. Притом, мора да поседује медицинску документацију о болести пса, на основу које се одлука доноси.

"Ако не поштујете тај део Закона и чланове Закона који су наведени, ви улазите у један вид кривичног дела. По Кривичном закону, члану 269, ако намерно усмртите животињу, ви спадате под Кривични законик. Ми смо по закону обавезни да убацимо у базу да је пас еутаназиран тог и тог дана, због тога и тога. Тамо се и наводи због чега", објашњава ветеринар Влада Терзин.

Ветеринарска инспекција треба да утврди шта се догодило у Борчи

Многи су нарочито у време короне узели пса да би имали друштво, неки зато што је то била дечја жеља, а онда су схватили да је то велика обавеза која много кошта. Такви пси све чешће завршавају на улици, а удружења за заштиту животиња не могу свима да помогну. Међутим, ни у једном случају успављивање није дозвољено.

Јавност очекује да ветеринарска инспекција утврди шта се догодило у Борчи. Ако је покушано успављивање здравог пса – и ветеринар и власник морају да сносе одговорност.

Ова прича има и ширу димензију. Нема прописа који обавезује било кога да се побрине за кућне љубимце власника који је преминуо. Док год буде тако, кућни љубимци ће, нажалост, бити препуштени самовољи људи.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво