Читај ми!

ИТ сектор у Србији – поред отпуштања и даље најбрже растућа индустрија

У току 2023. године у домаћем ИТ сектору десило се нешто што је до сада било незамисливо – откази. Иако се високотехнолошка индустрија нашла у кризи, извоз производа и услуга наставио је да расте. Шта је будућност српског ИТ сектора?

Иако су отпуштања запослених у великих светским компанијама утицала и на домаће ИТ компаније, ова индустрија је и даље најбрже растућа каже Давор Сакач директор "TS Ventures" фонда.

"Ако причамо о нашој земљи, у Србији, раст је и даље експоненцијалан, значи резултати који се очекују на крају ове године би требало да премаше четири милијарде евра извоза. Дефинитивно најдоминантнија индустрија у нашем извозу је ИТ индустрија. Само је први квартал у 2023. години био већи него цела 2017. година", додаје Сакач.

Један од ИТ сектора у којима је Србија пионир у овом делу Европе је web3 технологија, коју стручњаци често назвају као "следећу" генерацију интернета. Стручњак за web3 технологију Немања Петровић каже да та индустрија има мало другачију динамику од остатка ИТ индустрије и да у 2022. години десио "лом” тржишта који је утицао на све инвестиције. Ипак, истиче Петровић, нема разлога за забринутост.

“Оно што је интересантно то је да су нама доступне нове инвестиције, јер ми прилично глобално функционишемо. Значи тимови и стартапи који функционишу одавде су глобално присутни и прате и трендове и видљиви су круговима инвеститора", додаје Петровић.

Нема граница – цео свет је тржиште

За ИТ сектор не постоје границе, истичу саговорници РТС-а. Оне могу бити искључиво политичке. Давор Сакач оцењује да је пословна клима у Србији добра и да су инвеститори заинтересовани за улагање у домаће компаније.

“У претходних пар година заиста смо сведоци напретка. Изграђени су научно-технолошки паркови. То су места где студенти који завршавају или су на завршним годинама, који развијају неке послове, могу да се споје са другим колегама и развијају технологију. Ви уколико данас успете да развијете нешто што може да буде глобално конкурентно ваше тржиште броји осам милијарди корисника, само је питање ваших вештина како можете да дођете до њих”, истиче Сакач.

Говорећи о пословању "TS Ventures“ фонда, чији је директор, Сакач каже да је од оснивања 2021. године тај фонд имао више успешних инвестиција.

"Оно што нас охрабрује јесте да осим инвестиција које смо ми имали, фактички два стартупа су подигла нове рунде. То значи да та
нека вредност, милионска, где ми њих процењујемо, је повећана три до пет пута и они своје пословање шире на нека глобална тржишта. Оно што може бити савет стартапима у овом тренутку, ми знамо како да развијемо ствари, технички смо јако добри, хајде да се фокусирамо како то да продајемо”, поручује Сакач.

Будућност индустрије је у сопственим идејама

Србија се дуго на светској технолошкој мапи позиционирала као земља чији стручњаци развијају производе за друге компаније. Последњих година то се мења. Немања Петровић истиче да у будућности треба развијати индустрију у оба правца.

"То је питање које се стално поставља, али ми органски растемо из тог аутсорса у своје производе, што је и добро. Јер ви прескачете ране рунде финансирања, где задржавате власништво над својом фирмом или идејом”, истиче Петровић који је оснивач стартапа "Moonstruck".

"Треба инвестирати у будућност"

Говорећи о изазовима са којима се суочава високотехнолошка инудстрија у Србији, Сакач каже да само онај ко инвестира у будућност и технологију може да рачуна да ће бити конкурентан.

“Велике компаније дефинитивно требају да иду у правцу прављења фондова као што је наш, јер једино у новој технологији и новим стварима је нешто што осигурава будућност", додфаје Сакач.

О вештачкој интелигенцији ће се тек причати у години пред нама

Стручњаци су сагласни да је у технолошком свету ово била година вештачке интелигенције, очекујући њен даљи развој.

"Мислим да ће се вештачка интелигенција све више комбиновати са другим технологијама, ту опет видим велику шансу да web3 као технологија реши неке проблеме који су сада кључни – то је контрола и валидирање резултата”, истиче Петровић.

Уложена средства која се мере у милијардама треба да покажу резултате, каже Сакач.

Иако доноси бројне предности вештачка интелигенција са собом носи и изазове које морамо препознати, разумети и, што је најважније, решавати, закључују саговорници РТС-а.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво