Читај ми!

Зашто млади желе да буду ватрогасци - адреналин и задовољство када се спаси нечији живот

Сваког дана београдски ватрогасци интервенишу између 15 и 20 пута - од заборављених шерпи на шпорету, али и озбиљних пожара у стамбеним зградама, када су секунде одлучујуће и многи животи у опасности. Драган Миковић, командант Ватрогасно-спасилачке бригаде Београд истиче за РТС да је узрок свих пожара људски фактор. Интересовање младих да буду ватрогасци-спациоци је велико, уговор о раду потписало је 108 нових ватрогасаца.

За викенд је горео стан у насељу Галеника, a станари кажу да није први пут да се догодио пожар у тој згради. Узрок ће, после интервенције ватрогасаца, утврдити надлежни из Министарства унутрашњих послова.

Командант Ватрогасно-спасилачке бригаде Београд Драган Миковић је, гостујући у Београдској хроници, указао да, када је реч о пожару на Галеници, за њих није било битно да ли је он у истој згради, већ што у том моменту ватрогасци нису могли да приђу возилима, због непрописно паркираних аутомобила.

То им је изискивало додатно време да поставе опрему до зграде и онда унутрa, јер је пожар избио на петом спрату. 

"Наши камиони захтевају, због ношења опреме, воде на себи и свега осталог, да буду много већих габарита. Мањи не могу да буду. И зато је битно да наши суграђани увек размишљају о томе да је потребно да прођу ту и ватрогасна возила. Зато што ми ни у једном тренутку не знамо када ће и где да се шта деси", апелује командант Ватрогасно-спасилачке бригаде.

Узрок свих пожара људски фактор

Каже да су узроци пожара у време грејне сезоне, неисправна електроинсталација, неодржавање грејних тела и димњака и онда долази до пожара. Међутим, наглашава да је узрок свих пожара у ствари људски фактор. 

"Електроинсталације или уређаји, ако се неправилно одржавају, а ми их сами одржавамо, онда може доћи до пожара. Ако се правилно све одржава и поступа, онда неће ни доћи и не може доћи до пожара. А и да дође до неке материјалне штете, неупоредиво је са људским жртвама", упозорава Миковић.

Неисправни пуњачи, инсталације

Проблем може да направи и лоша навика да се ноћу остављају мобилни телефони и лаптопови на пуњачу.

Наводи да у тим случајевима у тренутку може да се деси квар пуњача или инсталације.

"Све од тога може да буде неисправно, и може у тренутку да се деси квар. Ми никад не знамо кад ће се десити квар и кад ће доћи до пожара. У тренуцима док ми спавамо, довољно је да се створи тај пожар, да се створи мала количина дима, и након тога да нас омами, да нас ошамути. И онда човек не може да се пробуди. Зато је то велика опасност када користимо те уређаје док спавамо у односу када смо будни", упозорава Миковић. 

Посебни истиче да, ако се током коришћења тих уређаја осети неки необичан мирис, дим или да се пуњачи прегревају, да су то све сигнали које нам тај уређај шаље, да нешто није у реду са њим.

"Због тога не би требало да га користимо више док не проверимо о чему се ради", изричит је командант.

Намерно изазивање пожара

Дешава се да људи намерно изазивају пожаре како би уклонили нешто што им смета. 

То се, објашњава Миковић, најчешће догађа, када неки суграђани хоће да секундарне сировине искористе да би их очистили од гуме или пластике и да би продали тај метал.

"То није у нашој надлежности и за то су друге установе и организације надлежне. И ми морамо да поступамо само као што закон каже", наводи Миковић.

Посао за 108 ватрогасаца

Бити ватрогасац је напорно и стресно, али је интересовање младих посебно велико. Запослено је 108 нових ватрогасаца за целу територију Србије, 33 ће радити у Ватрогасно-спасилачкој бригади Београд.

"Стварно обожавам овај посао, па другачије гледам на њега, али је посао изузетно атрактиван, изузетно за младе људе, има доста адреналина, када се осети овај посао, и када се оде на прву интервенцију, или када ватрогасац спаси нечији  живот", каже Миковић.

Додаје и да се ретко дешава да неко од ватрогасаца напусти службу.

"Где год да се појавимо и у свету и кажемо да смо ватрогасци, стварно су сви пуни поштовања према нама", истиче командант Ватрогасно-спасилачке бригаде.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара