Читај ми!

Српски пасош и држављанство за ћерку атентатора на Анту Павелића

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић уручио је српски пасош и решење о држављанству Марији Јововић, ћерки Благоја Јововића, који је извршио атентат на Анту Павелића, поглавника марионетске Независне државе Хрватске.

Никола Селаковић је поручио Марији Јововић да му је част што је она, као Благојева ћерка, увек била "једна од нас".

"Марија је дала себи задатак да научи добро српски и ми на српском сада разговарамо. Она је отргла од заборава сећања на свог оца, једну невероватну личност наше историје и човека за кога се дуго није знало у Србији и на свим просторима где живи српски народ. Зато мислим да је овим исправљена једна велика неправда", рекао је Селаковић.

Министар је изјавио и да се нада да ће српске пасоше и држављанства ускоро добити и Маријине две сестре и брат.

Јововићева, која живи у Аргентини, навела је да добијање српског држављанства доживљава не као још једну административну процедуру, већ као симболичан чин.

"Ово држављанство које нам данас додељује Србија, представља и признање Благоју Јововићу као једном од највећих српских хероја, који ће заувек остати у срцима српског народа. Са нама је данас милион душа, милион мученика из НДХ, за које се увек морамо молити", изјавила је Јововић.

Благоје Јововић, рођен 1922. године у Косићу, у Црној Гори, извршио је атентат на Павелића 10. априла 1957. године у Аргентини, пуцавши на њега.

Након тога је некадашњи поглавник Независне Државе Хрватске побегао у Шпанију, где је и преминуо од рана задобијених у атентату.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се