Читај ми!

У мрежи процедура - више од 700 парова чека да усвоје дете

Од почетка године у Србији је усвојено 55 деце, а више од 700 парова чека да и они на тај начин постану родитељи. Процедура је захтевна и дуготрајна, па се деси да неки од те борбе одустану или једноставно пређу дозвољену старосну границу. Одговоре на питања и недоумице које их муче однедавно, пружа Саветовалиште за усвајање, које дневно бележи 20 позива.

Ана и Радоје Симоновић пре четири године постали су родитељи дечака од 10 и 12 година. Од жеље да усвоје децу до првог загрљаја и заједничког живота, чекали су 7 година. Најзахтевније је, кажу, било прикупити све папире.

"Ја сам то схватила као пут ка нечему много лепом, ка нечему што ће усрећити и супруга и мене, није ми било тешко, јесте понекад мало. Иде се из једне установе у другу, трећу, али све то јако битно проверити, погледати јер је битна ствар у питању. Нама се предаје живот детета, деце о коме треба да бринемо", каже Ана Симоновић.

Након предаје документације, следи провера подобности родитеља. То може да потраје пола године, па и дуже. У Саветовалишту за усвајање кажу да будући усвојитељи о самом процесу имају мало информација. За десетак дана постојања, телефон у Саветовалишту зазвонио је око 200 пута.

"Питања су бројна, почев од документације, корака процедуре, шта она садржи, зашто нас процењују. Тако да видели смо сада, све ове информације које смо припремили, читав тај програм, јесте заправо био врло потребан. Ви данас кад споменете усвајање било коме, сви углавном помисле никад нећеш то завршити, то ће да траје, разумете, просто те предрасуде о поступку који се никад неће завршити прилично су снажне, генерално се боје људи", каже Драгана Крстић из Саветовалишта за усвајање деце.

Предрасуде су, каже, често основане. Наводи пример пара који је пре 11 година процењен као подобан, али још није усвојио дете. Процедура јесте сложена и спора, потврђују надлежни и додају брже не може. Као један од узрока виде и мали број запослених у центрима за социјални рад кључне институције за усвојење.

"Често парови који кажу да су дуго чекали су били позвани неколико пута да виде неко дете, али се на крају дошло до закључка, односно њиховог закључка да им такво дете не одговара, та процедура не може да се скрати јер је усвојење целоживотна одлука и Центри за социјални рад имају обавезу да бирају најбољи могући пар за одговарајуће дете", истакао је Стеван Поповић из Министарства за бригу о породици и демографију.

У регистру за усвојење тренутно је 300 малишана, више од половине са сметњама у развоју. Једина шанса да добију родитеље, кажу у Министарству, неретко је усвајање у иностранству. Такву судбину од почетка године имало је 13 деце.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво