Читај ми!

Камиони у низу дугом три и по километра, вишесатно чекање на граничним прелазима

Од половине новембра на великим граничним прелазима сталне су колоне и вишесатна задржавања камиона. Да би изашли из наше земље, на прелазу Батровци, теретњаци су чекали и 20 сати. Пред викенд, број возила је мањи, али су и даље дуге колоне на прилазу граници.

Два царинска терминала комшијских држава, дели само неколико десетина метара а спајају колоне са обе стране. Пред прелазом Батровци камиони у низу дугом три и по километра, повремено и у две траке. На изласку из Србије последњих 15 дана чекање није било краће од 6 сати. 

Пре неколико година гранични прелаз је проширен, царинска служба опремљена, процедура поједностављена, али је пропусна моћ и даље условљена радом суседног терминала на Бајакову. 

"Царинска процедура на самом граничном прелазу траје буквално неколико минута, када су исправни папири, односно, роба. Проблем настаје у оном делу када се напуни међузона, буквално после завршене царинске процедуре камиони немају где да се паркирају, не могу да наставе пут. Карактеристично је за крај године да је обим теретног саобраћаја повећан у овом периоду", каже Горан Ђоровић, шеф царинске испоставе Батровци.

За дванаест сати јучерашње смене, у Србију је ушао 401 камион, а из колоне из Србије изашло је скоро дупло мање - 211 теретњака. Разлику у броју мере дужином административне процедуре на хрватској граници, капији Европске уније.

Због спречавања илегалних миграција, на Бајакову законска процедура траје 15 минута. Од 341.000 камиона од почетка године на граници, 75.000 тертњака више је ушло, него изашло из наше земље.

"Сви они камиони који стоје на излазу пошто им је ово најкраћа тура, не раде папире на уласку у Србију, него само пролазе кроз наш терминал, међутим споро то јако иде, увек је пуна међузона и то је проблем искључиво до Европске уније, односно хрватске стране, они раде успорено", каже Жељко Перишић, менаџер шпедитерске компаније "Милшпед".

Чекања на граници привредници бележе минусом, а возачи - тањим новчаницима и губљењем времена. Колоне из теретног саобраћаја пред католички Божић и Нову годину преселиће се, као и свих претходних година, на задржавање у путничком саобраћају. 

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара