Читај ми!

Безбедност деце на интернету – коме се обратити у случају дигиталног насиља

Национални контакт центар за безбедност деце на интернету свако може да позове и добије савет о безбедном и правилном коришћењу дигиталних технологија, али и да пријави дигитално насиље на број 19833 или на сајту "Паметно и безбедно".  

Деца на интернету често имају богатија и потпуно одвојена искуства од одраслих, јер одавно је свака апликација персонализована до детаља за сваку особу појединачно, што може да умањи њихову безбедност.

"Некада видим неке забрињавајуће снимке, на пример пише: ‘Ја сам твој бог, ако не лајкујеш, десиће ти се нешто лоше’". Одмах обавестим мајку или оца који ми кажу да то није истина", каже један дечак.

"Никада не треба да објављујеш себе и друге зато што постоји много људи који ће те извређати, исхејтовати на интернету, то те може јако повредити. Ја то не радим, али мислим да не треба ни други то да раде", истиче његов друг.

Како се заштитити

Зато из Националног контакт центра за безбедност деце на интернету о мерама заштите разговарају и директно са децом током едукације у више од двеста школа, међу којима је и ОШ "Бата Булић" у Петровцу на Млави.

"Налози на друштвеним мрежама морају да буду затворени, да не може свако да им уђе на профил, преузме фотографију и окачи на неки непримерен сајт. Такође, да штите своје лозинке да не одају шифре никоме осим својим родитељима, наравно да не пишу негативне коментаре. Да је вршњачко насиље које се дешава на интернету кажњиво", каже Емина Бековић, едукатор Националног контакт центра за безбедност деце на интернету.

Коме се обратити у случају дигиталног насиља

Осим родитељима, као првој инстанци, ученици се могу обратити и наставницима који стварањем позитивне атмосфере на часу могу да умање ризик од насиља на интернету.

"Ученике подстичемо да имају поверења у нас као наставнике, да нас не прескачу, да ако имају неки проблем разговарају са нама, јер је то најбољи начин и корак ка решењу проблема. Такође и на часовима редовне наставе и одељенског старешине трудимо се да код ученика развијемо осећај за емпатију, саосећање, помоћи другима", каже Драгана Бранковић, наставница француског ОШ "Бата Булић" у Петровцу на Млави.

Национални контакт центар током седам година рада на број 19833 примио је више од 38.000 позива од којих је формирано много више предмета саветодавне природе најчешће за родитеље, а више од 500 предмета прослеђено је надлежним институцијама.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво