Читај ми!

Путеви миграната – пешачио месецима ка Немачкој, презимиће у сјеничком кампу, а на пролеће за својим сновима

Полиција је у Сјеници привела четири особе из Сомбора у чијим је такси возилима пронашла 16 ирегуларних миграната. Како се сумња, намера је била да их превезу на север земље. У последњих месец дана полиција ради на откривању и премештању миграната са територија Сомбора, Суботице, Кикинде и Пирота. Eкипа РТС-а проверавала је каква је судбина оних против којих није покренут ни кривични ни прекршајни поступак, а који су се непланирано задржали у нашој земљи.

Уместо у Западну Европу отац четворо деце из Алепа стигао је до југозападне Србије. Месецима преко Турске и Бугарске путује пешице. Из околине Сомбора полиција га је пребацила до Сјенице где је дочекао први снег, али не и наставак пута ка Немачкој. С медијима разговара опрезно.

“Пре рата у Сирији радио сам као столар, студирао сам, али нисам завршио енглески језик због рата. Не знам какава ће бити будућност, у Немачку идем због своје деце, не због себе, да живе живот бољи од мог, да могу да студирају, раде било шта у будућности“, каже овај Сиријац.

У Сјеницу су стигли након полицијских акција на северу земље и у околини Пирота. Међу њима највише је Сиријаца, али има и оних који су на пут кренули из Авганистана, Алжира, Ирака.

“У кампу је добро, проблем је путовање, не можемо да наставимо даље. Неће да нам продају карте, када приђемо таксистима, кажу да ће имати проблем с полицијом", искрени су људи у кампу.

Некима су, како кажу мигранти у Сјеници, одузети телефони.

“Полиција је рекла да их узимају због видеа који је доказни материјал. Можда је то битно полицији, али сви ови људи сада немају новац да купе нове телефоне... Они који су сада овде у кампу, звали би породице, али то не могу“, рекли су екипи РТС-а.

У центру је све обезбеђено, идентитет миграната утврђује полиција

Зими се у центрима остаје дуже. У Сјеници, која има око 440 лежајева, више од 70 одсто је попуњено.

Идентитет ових људи утврђује полиција док Комесаријат за избеглице има своју интерну евиденцију коју користе за расподелу оброка или одеће.

“Увек је зими већа попуњеност капацитета, а живот се одвија на нормалан начин, имају све обезбеђено, имају слободу кретања, већи број ће да презими па ће на пролеће ићи за својим сновима. Ми смо близу Босне, неко жели преко Босне, неко се враћа на Мађарску“, рекао је Слободан Савовић из Комесаријата за избеглице и миграције.

Од када трају полицијске акције на северу земље српско-мађарску границу безуспешно је покушало да пређе око 250 људи, а само месец дана раније мађарске власти су за 30 дана регистровале око 29.000 покушаја илегалног преласка границе.

У акцији сузбијања ирегуларних миграција која је почела 27. октобра полиција је пронашла и дислоцирала око 6.600 миграната, њих више од 600 завршило је у Сјеници.

Данас их је овде више од 300, али како је реч о људима у покрету ти бројеви нису коначни.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара