Читај ми!

Вршњачко насиље – јесу ли медији и доступност оружја окидачи за агресију

На вршњачко насиље највише утичу породични односи и притисак вршњака, показују резултати у којима је учествовало више од 1.100 ученика. Родитељи и деца, различито гледају на изложеност насилном садржају у медијима и доступност оружја, као узрочнике насиља. Родитељи, у односу на ученике, ту виде окидач за агресију у школама.

Охрабрује податак да би више од две трећине ученика заштитило жртву, али забрињава што би исти број био спреман да шири увреде и гласине на друштвеним мрежама.

Психолошкиња Биљана Лајовић објашњава да велики број деце признаје да шири лажи, гласине и неистине и уживо и на друштвеним мрежама.

"То говори да нам је систем вредности урушен, као и да смо се навикли да су лагање, измишљање и причање неистина у реду, без обзира на последице", указује Лајковићева.

Др Фарида Басиони Стаменић, главна истраживачица указује да деца сматрају да агресивне видео-игрице не утиче на њихово испољавање насиља у школи.

Са друге стране, родитељи и наставници, прича Стаменићева, мисле да насиље у медијима доводи до веће појаве вршњачког насиља.

"Дискрепанција постоји у перцепцији доступности оружја. Ученици сматрају да не утиче на појаву насиља, док преко три четвртине родитеља и наставника кажу да та доступност може да доведе до веће појаве вршњачког насиља", истиче Стаменићева.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво