Читај ми!

Петак је и у Србији данас "црн", али су спискови за куповину краћи него некада

У свету, а све више и у Србији, последњи петак у новембру је такозвани "црни петак". То је дан великих попуста и прилика за трговце да увећају продају, а за купце да купе јефтиније. Чини се да је ове године еуфорија нешто мања, а потрошачи опрезнији.

Најбоља трговина је, кажу, када продавац мисли да је добро зарадио, а купац јефтино пазарио. Ипак, спискови за куповину краћи су него некада, иако трговци нуде попусте и до 70 одсто, па и одложено плаћање.

"Уштедела јесам нешто мало, пошто волим да купујем на црни петак, али свакако су попусти у иностранству већи него код нас, то је истина", каже за РТС једна од купаца.

Одећа, обућа и технички уређаји и даље су најтраженији. Неки су са снижењима кренули раније. Има и оних који су их продужили на цео новембар

"Препорука потрошачима је да избегавају импулсивну куповину, односно да унапред, ако је могуће, одреде свој предмет жеља и да се усмере на циљану куповину. Сматрамо да је потребно да и тржишна инспекција повећа надзор како би се спречила појава непоштене обмањујуће пословне праксе у погледу цена, начина приказивања и посебних погодности у погледу цена којих реално нема", истиче ВеснаПеринчић из Републичке уније потрошача.

За оне који купују преко интернета, препоручује се опрез и куповина само преко проверених, званичних сајтова трговаца. Било би добро проверити туђа искуства и читати рецензије.

Иначе, последњих година светска привреда је у кризи и има много глобалних изазова

"Имамо веома озбиљну енергетску кризу, имамо веома озбиљну кризу транспортних трошкова, имамо фрагментацију глобалног ланца снабдевања, имамо дефакто блоковске ланце снабдевања који су све удаљенији и удаљанији. Имамо проблем модерације између тих блоковских ланаца снабдевања. Неизвесно је у ком правцу иде однос понуде и тражње на светском тржишту", објашњава професор Економског факултета Зоран Богетић.

Наше куповне навике су, кажу упућени, нешто другачије него на Западу. За време црног петка у Србији продаја порасте за 20 до 30 одсто. Непосредно пред Нову годину, ти проценти су вишеструко већи.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара