Читај ми!

Међународни дан борбе против насиља над женама – почетак кампање "Стоп фемициду!"

Поводом Међународног дана борбе против насиља над женама Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог покренуло је кампању "Стоп фемициду!" са циљем да се укаже на тај проблем и да се пронађу начини да се он реши.

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов је уочи панела посвећеног фемициду рекао новинарима да је ресорно Министарство ту кампању покренуло у сарадњи са немачком развојном агенцијом (ГИЗ) и да ће у наредних 16 дана организовати различите панеле и разговоре посвећене тој теми.

Навео је да ће бити организовани различити скупови са поруком да је фемицид друштвено зло и да је неприхватљиво, и да ће се доследно радити на томе да се реализује прокламована политика Владе Србије која подразумева нулту толеранцију према овој врсти насиља.

Жигманов је објаснио да ће кампања "Стоп фемициду!" бити посвећена женама жртвама насиља које ће се охрабривати да надлежним институцијама одмах пријаве насиље и додао да ће се радити на томе да и државни органи одговорније приступају решавању тог проблема.

Подсетио је да је покренута иницијатива да се у изменама Кривичног законика у Србији фемицид именује као посебно кривично дело, а радиће се и на томе да се објави попис жртава фемицида и да се убудуће сачињава регистар насилника.

"Разговараћемо и о томе да се у медијима извештава о феминизму без сензационализма, него на примерен начин и да се шаље порука да сваки облик агресије, нетолерантног говора и понашања са елементима насиља буде спречен као друштвено недопустиво дело које се мора санкционисати.

Позивамо све да се унутар друштва укључе и да врло јасно пошаљемо поруку 'Стоп фемициду!' ", поручио је он.

Шилинг: Питање фемицида веома озбиљно

Шеф Одељења за привредну сарадњу амбасаде Немачке Кристијан Шилинг рекао је да је питање фемицида веома озбиљно и да Немачка жели да тој теми да много већи значај него раније.

"Немачка жели да ову тему стави у много јачи фокус него што се то раније радило. Зато ће са нашим партнерским земљама у наставку развојне сарадње Немачке једнака права, једнакост и заступљеност у једнаким односима између свих послова  биће у средишту. Зато смо и прошле године започели нови пројекат заједно са новим Министарством за људска и мањинска праца за социјално укључивање, између осталог и жена", истакао је Шилинг.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара