Читај ми!

Борба за таленте - како их привући и задржати

Упркос одливу мозгова, у последњих 10 година Србија је напредовала за око 30 места на глобалној листи која мери способности земаља да привуку и задрже талентоване људе. Сада се налази на 53. месту. Прва на листи је Швајцарска, због високог нивоа социјалне заштите и природног окружења. Економисти истичу да су таленти основни ресурс за унапређење иновативности и раста економије и да ће борба за њихово привлачење бити све интензивнија у наредним деценијама.

Милан Милошевић је економиста, има 25 година, завршио је мастер у Грчкој, након чега су се низале понуде за посао. Ипак, уместо осунчаног Медитерана одабрао је да каријеру гради у својој земљи. У избору послодавца критеријуми су, каже, и више него јасни.

“За прво запослење, односно почетак каријере, бирам компаније које су одговорне и које брину о својим запосленима и пружају прилике за раст, развој и рад на изазовним пројектима. Ја волим да компанија брине о мени, да имам свог ментора, особу која брине о мојим задацима и професионалном усавршавању, и да се тај мој рад прати. На крају крајева, волим да тај рад буде награђен и примећен“, каже Милан Милошевић, економиста у компанији "Банка Интеза".

Миланов став деле и други млади, образовани људи.

Уз плату, као други важан фактор у одабиру радног места, наводе и баланс између приватног и пословног живота.

Такав послодавац, указују упућени, моћи ће да уђе у трку за привлачење и задржавање талентованих људи. Повод за трку виде у променама на тржишту рада.

“Менаџмент много више прихвата наше сугестије, зато што је много више послова отворених него што постоји кандидата. Да не спомињем да има много више високообразованих, поготово је за те позиције много теже наћи запослене, а сад је све више и на неким нижим позицијама тешко наћи запослене. Ми гледамо да сами послодавци буду изнутра добре компаније, да не промовишу и не причају запосленима неке бајке“, рекао је Милош Чевизовић из Агенције за брендирање послодаваца.

Борба за запослене у целом свету биће све жешћа, јединствен је став истраживача и економиста. У њима виде генераторе раста фирми, али и читаве економије.

Србија без стратегије за глобални ринг

И поред напретка наше земље у тој борби, упућени указују да Србија још нема адекватну стратегију за глобални ринг. Нашу шансу виде у привлачењу високообразовних кадрова из региона, али и људи из дијаспоре.

“Оно што би могле бити краткорочне мере јесу порески подстицаји, иако је то науштрб неких других пореских обвезника. Или јавна предузећа. Нама јавна предузећа представљају синоним за оно што је негативно, а огроман је пул свих наших људи који би ту могли бити запослени на тим местима“, наводи Ненад Јевтовић са Института за развој и иновације.

Светски извештаји показују да ће борбу за таленте додатно подстаћи неизвесност у трговини, инвестицијама и геополитици. Зато ће, пројектује Глобални индекс конукрентности, за земље бити кључно да науче како да формирају и искористе своју меку моћ.

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво