Читај ми!

Данас је Мратиндан – шта кажу веровања каква ће зима да буде

Српска православна црква и верници данас славе Светог мученика Стефана Дечанског. У народу, празник се назива Мратиндан. Данас се обележава и дан Светог великомученика Мине.

Стефан Урош III Немањић, син краља Милутина и отац цара Душана, живео је крајем 13. и почетком 14. века. Када је, по наређењу оца, ослепљен, јавио му се Свети Никола и обећао да ће му вратити вид.

Потом је пет година Стефан провео у Цариграду као заточеник у манастиру Сведржитеља. Изазивао је дивљење монаха и целог Цариграда својом трпељивошћу и мудрошћу.

Након тога је Свети Никола чудотворно вратио вид ослепљеном краљу. У знак захвалности, Стефан је саградио храм Високи Дечани.

Богато је даривао Базилику Светог Николе у Барију у којој почивају светитељеве мошти.

Век је провео као праведник и мученик. Удављен је на данашњи дан, највероватније по наређењу сина.

Некада се на овај дан у народу прослављао Свети Мартин. Црквеном одлуком на овај дан премештена је слава посвећена српском краљу. Народ га је по Светом Мартину прозвао Мрата.

У скоро свим нашим крајевима данас се обележавају крсне и заветне славе. Многи су и крштени његовим именом.

По обичајном календару, овце се данас не изводе из тора. Најављује се и зима изреком “Свети Мрата, снег на врата”. Постоји веровање и да се на Мратиндан предсказује каква ће зима бити. Ако је дан магловит, зима ће бити променљива, а ако је ведар и сунчан, биће мраза.

Верује се и да ће, ако домаћин данас преузме све послове у кући на себе, домаћинству кренути на боље. У супротном, за ту кућу година ће бити лоша.

Српска православна црква данас прославља и Светог великомученика Мину. Као истински хришћанин, напустио је војску и отишао у планину. После неколико година се вратио и пред окупљенима објавио своју веру у Христа. Мучен је и на крају посечен мачем око 304 године. Над његовим моштима у Александрији саграђена је црква. 

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво