Читај ми!

Правници кажу да наставница рањена у "Рибникару" не може да добије националну пензију, да ли је могућ изузетак

Колеге и бивши ђаци наставнице Татјане Стевановић, која је тешко рањена у Основној школи "Владислав Рибникар", покренули су петицију да она добије националну пензију. За само осам дана петицију је потписало више од 13.000 људи. Екипа РТС-а распитивала се ко по закону има право на ову врсту надокнаде и да ли је могуће да је добије и наставница из "Рибникара"?

Национална пензија, под тим називом, у правном систему не постоји. Да не би било забуне – то су посебне награде.

“Држава је нашла неки начин, то су практично признања која у тој форми додељује уметницима у култури, за књижевнике, глумце, за посебан допринос спортиста, то исто имамо тако да се те две ствар, и где држава може да интервенише, дешавају кроз моменат признања и евентуално кроз социјалну политику државе", објашњава Драган Тодоровић из Савеза самосталних синдиката Београд.

Са идејом да наставница историје, рањена у Основној школи "Владислав Рибникар" добије неки вид надокнаде, слажу се и у Савезу самосталних синдиката Београда.

"Наш став је да држава мора да нађе начин да се професорки Стевановић додели та, назовимо је национална пензија, у некој форми. Држава увек може да пронађе начин и ово је један случај који изузетно потреса целу јавност и треба одреаговати, показати солидарност и емпатију", сматра Драган Тодоровић.

Инвалидска пензија уместо националне

Ипак, правници кажу да тако нешто није изводљиво.

"Знамо сви кроз шта је прошла та наставница, али у овом тренутку тешко да би она могла да добије и национално признање. Она би, сходно процедурама које су регулисане прописима о пензијском и инвалидском осигурању, уколико се утврди потпуни и крајњи губитак радне способности, она би могла да оствари право на инвалидску пензију", каже доц. др Филип Бојић са Правног факултета.

Прављење изузетка зависи само од одлуке државе. Да ли се може направити додатни механизам за конкретан случај, питање је на које су одговори различити. Право каже не, али има оних који мисле да је, ипак, могуће, наравно, уколико се испостави да наставница не може да настави радни однос.

"Уз ону инвалидску пензију која јесте законска категорија, држава може да нађе начин за тај додатак у виду националне пензије који би био стимулативан, који је месечни додатак, трајан до краја живота, није преносив, али је сваког месеца и наравно да се усклади и прати раст трошкова", каже Тодоровић.

Превише је "ако" и "али". Жеља више од 13.000 људи, међу којима су и ђаци и колеге, јесте племенита, међутим, још је рано прогнозирати како би правно то могло да се изведе.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво