Читај ми!

Свако дете заслужује светлу будућност - зашто украси света плаћају грешке одраслих

Светски дан деце ове године обележава се уз потресне слике из Газе, где је за нешто више од месец дана израелског бомбардовања убијено 5.500 деце. Иако је конвенција о правима детета најратификованији документ о људским правима у историји, права деце крше се широм света. Због тога је неопходно сваког дана радити на томе да деци омогућимо да одрастају у безбедном окружењу, да имају приступ квалитетном образовању, здравственој заштити, као и да имају услове за пристојан живот.

Једни уз осмех, други у страху. Тако су свет и Србија дочекали Светски дан детета. Да реши део проблема који муче најмлађе, у Сремској Митровици ће пробати нова мала градоначелница. Највише ће се, каже, бавити заштитом животне средине.

“Ставила бих више контејнера, волела бих да људи више рециклирају, направила бих више места за дечије паркове и сада бих највише волела да се моја школа поправи“, каже Александра Овшек, нова мала градоначелница Сремске Митровице.

Александрину бригу за околину деле и друга деца. Као највеће проблеме виде и ментално здравље, насиље у школи и на интернету, сиромаштво.

Краткотрајни бег од немаштине пружа Свратиште. Више од половине породица из којих деца долазе, кажу у тој установи, живи са око 25.000 динара месечно.

“У просеку су петочлане породице, то значи испод 5.000 месечно, што је мали износ. Помажемо им са домаћим задацима, имају радионице, радимо саветовања и све што је неопходно да побољшају квалитет живота, који је ионако тежак“, каже васпитачица у Свратишту за децу Јелена Аћимовић.

Директор Мреже организације за децу Србије Саша Стефановић каже да је за школе најважније да деца развијају емпатију и солидарност.

“Деца ће научити и да читају, пишу, и рачун, што би се рекло, али је важније за њих да имају прилику да развијају емпатију и солидарност. Кад имају такво окружење, имаћемо школу без насиља, а за то је потребно друштво без насиља“, истиче Стефановић.

Да се таква слика промени помаже некадашња најбоља светска тенисерка.

“Свако дете заслужује светлу будућност - испуњену љубављу, сигурношћу и бескрајним могућностима. Важно је да наставимо да радимо заједно да бисмо осигурали да се поштују права сваког детета, да деца имају приступ квалитетном образовању и здравственој заштити и да одрастају у безбедном окружењу“, поручује Ана Ивановић.

Конвенција о правима детета усвојена је 1989. године. Ратификовало ју је 196 држава света, али не и Сједињене Државе.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво