Читај ми!

Седми дан протеста пољопривредника, блокиране саобраћајнице

Пољопривредници у Србији протестују седми дан заредом. Суботички пољопривредници протестном вожњом трактора и данас ће до 16 часова повремено блокирати саобраћај. Између осталог траже "плави" дизел без акцизе, уређење робних берзи за пољопривредне производе и укидање накнаде за одводњавање. Протест и у Новом Саду.

Суботички пољопривредници протестном вожњом трактора седми дан повремено блокирају саобраћај на западној обилазници око града.

Данас су се окупили код Биковачке петље на "ипсилон" краку ауто-пута који повезује саобраћајницу од Новог Сада и гранични прелаз Келебија. Успорена вожња кроз кружни ток траје око сат времена, а потом се заустављена возила пропуштају. Протестне вожње, како најављују, трајаће до 16 часова.

У међувремену могу да прођу интервентна и возила Хитне помоћи, као и аутобуси са малом децом и возила са болесним особама. 

Паори кажу да неће одустати од протеста док се позитивно не реше захтеви договорени мајским споразумом са Министарством пољопривреде – дизел без акциза на пумпама, уређење робних берзи за пољопривредне производе и укидање накнаде за одводњавање за 2024. годину.

Габрић: Остајемо на улицама док се договорено не испоштује

Марко Габрић из Удружења пољопривредних произвођача Суботице каже да су јуче добили одговор Министарства пољопривреде.

"Ми смо јуче добили одговор од Министарства да смо ми у праву и да ћемо добити у потпуности акцизу на гориво, али путем рефакције. То наш договор није. Наш договор је да на свакој бензинској пумпи сваки пољопривредник може да добије гориво без акцизе, али са ПДВ-ом", наводи Габрић.

Истиче да су пољопривредници у проблему и да немају новца за гориво.

"Пошто су људи у проблему и немају пара за гориво да нам што јефтиније буде одмах, а не да ми чекамо Министарство финансија када ћемо добити назад паре", додаје Габрић.

Када је реч о накнади за одводњавање за 2023. годину, каже да им и даље стижу задужења и камате на та задужења ко није платио.

"То кроз закон још ништа није прошло, треба да се види шта ћемо за следећу годину пошто ништа није дефинисано што се тиче следеће године", наводи Габрић.

"Ми остајемо до даљег на улицама, док се то што је договорено не испоштује", поручује Габрић.

Настављен протест и у Новом Саду

Пољопривредници, који седми дан блокирају Рафинерију нафте у Новом Саду, данас су у подне одржали једночасовну протестну вожњу централним градским улицама.

Након тога су поново блокирали Каћку петљу, односно један од улаза и излаза на ауто-пут код Новог Сада.

Од почетка протеста, осим константне блокаде Рафинерије нафте, пољопривредници су организовали и више протестних вожњи у кружном току на улазу у град и централним градским улицама.

Како тврде, блокаде су данас организоване у више од 20 места у Војводини. У околини Новог Сада, пољопривредници блокирају пут за Бачку Паланку код Челарева, као и пут од Бачке Паланке до Бача.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво