Читај ми!

Подземне цеви као "нагазне мине", директор Завода за вештачење објашњава како да се спрече инциденти

Једна особа погинула, једна тешко повређена, више породица исељено из својих станова, велики делови Београда без воде сатима. Све се ово дешава у последњих неколико дана у Београду, на различитим локацијама. Узрок је исти - хаварије на цевима. Директор Завода за вештачење града Београда Владо Секулић каже да је најбитније када се нешто ради да се цеви и уцртавају и указао на проблем нелегалних мрежа.

У Новоградској, нови и стари проблеми. Након интервенције на водоводној цеви у овој улици, све је кренуло низбрдо, и то буквално. Трака грађевинске инспекције, којом се забрањује коришћење објекта, ту је, а екипа РТС-а се на једноставан начин уверила колико је ситуација озбиљна.

"Супруг и ја смо 9. 11. приметили да вода извире из асфалта, пријавили смо проблем одмах градском сервису међутим надлежне службе до понедељка 13.11. нису изашле на терен. Тог понедељка су екипе водовода почеле радове и када сам се касније вратила са посла ја сам видела да равнотежа у кући више није стабилна, ормари су се сами затварали и онда сам видела пукотине. Тај нагиб куће из дана у дан се повећава и пукотине на нашој кући и осталим су све веће и веће", каже станарка из Новоградске 43 Миљана Мајсторовић. 

У овом тренутку најугроженији су објекти на бројевима 41, 43 и 45. Осим кућа, попуцао је и бетон у заједничком дворишту. Породицама за сада нико није понудио алтернативни смештај, пошто њихове куће више нису безбедне.

"За сада је седам објеката јако угрожено, пукотине се повећавају, није боравак у свим објектима забрањен али су врло ризични. Имам троје малолетне деце и за сад кажем што се нашег случаја тиче ми немамо неко решење како и шта даље", каже станарка.

У сличној ситуацији били су раније и комшије у истој улици само неколико стотина метара даље, код броја 19.

"У јулу 2018. године, пукла је главна водоводна цев на улици. Идентичан случај као код комшија у Новоградској 43. Пукла је цев на улици, ми смо пријавили ујутру око осам сати, међутим екипа је дошла тек негде око три, четири поподне. Видели смо да куља испод асфалта и како су пумпама повукли ту воду да би санирали цев нама су куће почеле да пуцају. Мени се конкретно 24 сата касније кућа одвојила од комшијине за 15 центиметара и сваким даном је све горе и горе било", каже Александар Трајковић, станар Новоградске 19.

Како тврде станари, тада су им надлежни обећавали решење, али до данас се ништа није променило.

Променити целу линију цевовода

Владо Секулић, директор Завода за вештачење града Београда каже да је изузетно тешка ситуација и  понавља се ситуација у Новоградској улици.

"Ми смо добили захтев да хитно изађемо на терен. Изашли смо одмах, чак у току ноћи док још није било струје. Била је изузетно тешка ситуација за грађане који ту живе, посебно у делу броја 45", навео је Секулић гостујући у Београдској хроници.

Према његовим речима, најгоре је то што су забележили на терену да су ту угрожене дечје собе.

Објаснио је да куће где се десио проблем леже на лесу, који може да издржи велики терет када је сув, има велику носивост, али када је влажан настаје проблем и напоменуо да треба променити целу линију цевовода јер су цеви које су пукле веома старе. Приоритет је променити цеви и грађанима мора да се помогне, истиче Секулић.

"Одмах променити целу линију цевовода, урадити кишну канализацију, урадити пробне бушотине, где се види. Да се буквално за све ове куће уради нови темељ, који ће држати конструкцију ових кућа", рекао је гост Београдске хронике.

Владо Секулић је говорио и о непостојању поузданог катастра цеви у Београду, због чега се несреће често дешавају.

Ових дана видели смо да инвеститори копају и онда наиђу на гасну цев - неко погине, или да пробуше неку цев, па да велики део Београда нема воду. Проблем је што једноставно не постоји поуздан катастар цеви у Београду.

Секулић је подсетио да се трагедија догодила у Земуну, где је стари господин страдао, а да је његова ћерка задобила тешке повреде.

"Овде су у Шевиној улици, колико сам ја упознат, постављени оптички каблови. Они су морали да имају пројекат подземних инсталација, да се зна да ли има цеви, вода од канализације, гас. Има три опције - или нису тражили, или не постоји, или је дошло до грубе грешке руководиоца машине", каже  Секулић.

Уцртавање тешко али битно да не би дошло до трагедије

Напоменуо је да све што се уради би требало да се уцрта, али и додао да негде постоје и нелегалне мреже.

Каже да је уцртацање тежак посао, иде спорије, али је изузетно важно да не би дошло до несрећа и страдања људи.

"Постоји и сумња да је овде у питању и људски фактор, јер видим да је МУП интервенисао, као и јавни тужилац и да су неке особе приведене на информативне разговоре, и да су чак ухапшене", каже Секулић.

Нагласио је да грађани могу да зову Завод за вештачење када примете нешто сумњиво.

"Могу увек да зову. Ми ћемо се одазвати. Искрено речено, нисмо имали информацију и нити је неко указао да треба да се појавимо на терену. Нажалост, дошли смо до људских жртава и теже повреде, али тада нико нас није позвао", додао је коментаришући поменути случај у Земуну када је једна особа страдала.

На питање да ли приликом копања за метро може да се деси да се налети на неке цеви које нису уписане, каже да је то један од светлих примера јер ће метро ићи на 30 метара у дубину, а јавно предузеће Београдски метро и воз су одмах ангажовали Завод за вештачење да уради обезбеђење доказа по траси којом ће ићи.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво