Читај ми!

Возачи сломили чак 2.800 рампи на путним прелазима ове године – од материјалне штете, много више забрињава безбедност

По правилу су места укрштања друмских саобраћајница и пруга најризичнија у погледу безбедности. Статистика је неумољива и показује да је у последњих осам година 47 особа погинуло, а 131 је теже повређена на пружним прелазима у Србији. Посебно забрињава чињеница да је број погинулих у Србији 33 одсто већи него у Европској унији. Ипак, из Железница Србије кажу да је добра вест да се број страдалих перманентно, мада полако смањује.

Ненад Станисављевић из Железница Србије рекао је да је ове године пет особа страдало у несрећама на путним прелазима.

Како истиче, статистика показује да се из године у годину број погинулих смањује.

"Оно што забрињава је да су сви страдали у 2023. и већина повређених, страдали због своје непажње, због непоштовања прописа, због непоштовања саобраћајне сигнализације на путним прелазима, због покушаја да се заобиђу спуштене рампе“, указао је Станисављевић.

Подсећа да у Србији постоји око 2.100 путних прелаза, од којих је 1.700 активних.

“Од тих 1700 активних путних прелаза, ми имамо савремену сигнално-сигурносну опрему, рампе, бранике, полубранике на 522 путна прелаза“, рекао је Станисављевић.

Истиче, међутим, да јавност и учесници у саобраћају морају да знају да је то техника која је подложна кваровима. Додаје и да се преко 70 одсто кварова поправи у року од три сата.

“Оно што много више забрињава то је да смо само у овој години имали 2.800 рампи које су возачи друмских возила сломили. То показује однос и понашање возача друмских возила на путним прелазима. Значи то су кварови, сад не говоримо чак ни о материјалној штети која је на тај начин нанета, али то је 2.800 пута угрожена безбедност саобраћаја на путним прелазима где су возачи поломили бранике и полубранике“, рекао је Станисављевић.

Цело гостовање Ненада Станисављевића можете погледати у видеу на почетку текста.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво