Читај ми!

Недостаје ми здравље, иначе, онако, све имам – Дан толеранције посвећен старима

Међународни дан толеранције ове године посвећен је борби против дискриминације старих под слоганом "Бити стар, бити поносан, бити свој". За извештавање о дискриминацији – и медијске награде.

Од махале до велике сцене. Роми се суочавају са дискриминацијом. За емисију у којој је на тај проблем указала и могућа решења анализирала, новинарка Радио-телевизије Србије Сања Љубисављевић Бекић добила је прву награду.

"Када причамо о Ромима, морамо да причамо изван стереотипа, пре свега стављајући акценат на оне који живе у изузетно тешким условима, нехигијенским насељима, које чека блато на путу до вртића, школе, посла, али да не заборавимо ни оне који су стигли до своје велике сцене шта год она у њиховом животу значила", каже новинарка Сања Љубисављевић Бекић.

После Рома и особа са инвалидитетом, најизложеније дискриминацији су старије особе. Пензионер Божидар Јовановић живи са ћерком и зетом и, иако у деветој деценији, активан је у свом домаћинству.

"Имам мало пензијицу, мало рад... свиње храним, трошим жито", каже Божидар Јовановић.

На питање да ли му нешто недостаје, одговара:

"Недостаје ми здравље, иначе, онако… све имам."

На то како ће позне године дочекати, осим здравља и висине пензије, утичу и доступне услуге. Они доброг здравља, траже начин како да буду активнији и у пензији.

Владанка Мискин из Савеза пензионера Србије, каже да је проблем што многи пензионери не знају како да се активирају: "Ми немамо школу пензионисања, а нужно нам је постала потребна."

На неке од проблема подсећа повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић – усамљеност, недовољна доступност здравствених и социјалних служби. Додаје и да то што су недовољно информисани и уверење да треба да трпе или прикривају лоше опхођење ближњих, води у дискриминацију.

"Дужа изложеност овом облику дискриминације може утицати на физичко и ментално здравље, квалитет живота, социјалну изолацију, усамљеност што повећава ризик од сваке врсте насиља и потенцијалног злостављања", каже повереница Јанковић.

Да би друштво било толерантније, подсећају, важна је улога медија. Представљен је и Приручник за извештавање о дискриминисаним особама. 

недеља, 16. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије