Читај ми!

Од понедељка прегледи за утврђивање анеуризме трбушне аорте у четири болнице у Србији

Од понедељка поново почињу прегледи за рано утврђивање анеуризме трбушне аорте. Скрининг се организује у болницама у Kрушевцу, Новом Пазару, Зајечару, и у Београду у Kлиничко-болничком центру Бежанијска коса. Министарство здравља позива све грађане старије од 50 година да се пријаве за преглед.

Од почетка године у Клиници за васкуларну хирургију Клиничког центра Србије хитно је оперисано 70 грађана због пуцања анеуризме трбушне аорте, а само у јулу је било чак 15 интервенција.

Због тога се у болницама у Крушевцу, Новом Пазару и Зајечару и КБЦ Бежанијска коса у Београду организује скрининг за све грађане старије од 50 година.

"Тако да ћемо у наредних месец дана имати прегледе у тим болницама, прегледи ће се заказивати, и уз нашу помоћ ће тамо лекари радити прегеде и показати да ли то може да се организује на локалном нивоу, што је од великог значаја. Уколико се то докаже, имаћемо мрежу установа у целој земљи. У прошлој пилот кампањи прегледали смо око 4.000 особа, око 200 је имало анеуризматску болест, од тога 20 је било за операцију", навео је др Игор Кончар са Клинике за васкуларну хирургију УКЦС.

Министарка здравља Даница Грујичић позвала је све који су у породици имали такве пацијенте да оду на преглед.

"Шта тиме избегавате, избегавате да вам тиме живот буде угрожен због немарности, због тога што нисте отишли негде да се прегледате, што вам је било омугућено, да постајете хитан случај. Молим све. Потпуно је друга прича када човек дође на планирану операцију, и када дође у ко зна каквом стању, на непланирану операцију", поручила је Грујичићева.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво