Читај ми!

Србија поново изабрана за чланицу Извршног савета Унеска

Србија је поново изабрана за чланицу Извршног савета Организације Уједињених нација за образовање, науку и културу (Унеско).

У изборној групи два, Србија је добила највише гласова - 137, наведено је на сајту те организације.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић најавио је 9. новембра да ће Србија поднети кандидатуру за извршни савет Унеска.

Он је, приликом говора на 42. заседању Генералне конференције те организације у Паризу истакао да очекује подршку других чланица Унеска, додавши да ће Србија оправдати то поверење. 

Истакао је да су Србију похвалиле све чланице за уравнотежен и успешан начин руковођења Извршним саветом у изазовним и турбулентним временима, када је, како је рекао, тешко постићи било какав договор у некој мултилатералној организацији, јер су многе међународне организације паралисане у раду и не могу да изаберу нове руководеће људе, донесу буџет и одлуке.

"Управо захваљујући нашој међународној позицији и нашој спољној политици, а и захваљујући личном утицају шефице мисије амбасадоке Тамаре Растовац која је на челу Извршног савета Унеска. Позвао сам генералну директорку Унеска да дође у посету Србији пре краја њеног мандата са жељом да наставимо нашу успешну сарадњу", рекао је Дачић.

На маргинама 42. Генералне конференције Унеска у Паризу, Дачић се састао са генералном директорком Унеско-а Одри Азуле, са којом је разговарао о очувању културне баштине Србије и продубљивању сарадње са овом организацијом.

Азуле је истакла да сарадња Србије са Унеском иде узлазном путањом, чему је, како је навела, свакако допринела и њена посета Београду 2019. године. 

Оценила је да је улога Србије, чије се председавање Извршним саветом организације завршава током ове 42. Генералне конференције, била веома важна и позитивна, с обзиром на то да се председавање "одвијало у нелаким околностима, уз отежано постизање консензуса око свих питања, посебно од избијања рата у Украјини".

Похвалила је рад сталне представнице Републике Србије при Унеску Тамаре Растовац Сиамашвили као председавајуће Извршном савету и захвалила на успешној сарадњи, наведено је у саопштењу МСП-а.

Поред Србије у изборној групи два се налазе и Албанија, Словачка и Чешка.

понедељак, 29. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво