Читај ми!

Екипа РТС-а летела "eрбасом Ц-295", новим транспортним авионом Војске Србије

Синоћ је на аеродром у Батајници слетео и други Ербасов транспортни авион за Војску Србије. Може да понесе приближно 50 одсто више терета и да потроши 50 одсто мање горива него претходни. Екипа РТС-а већ данас је летела новим авионом.

Готово четири деценије у Војску Србије није слетео нови транспортни авион. Каза Ц-295 може да понесе 50 падобранаца или укупно девет тона терета.

Верзију коју је набавио РВ и ПВО има свега неколико земаља света, кажу на аеродрому. Моћи ће да се користи, како кажу, за велики број задатака.

“Овај авион је опремљен у основној варијанти за превожење војника, трупа, за десантирање падобранаца, такође постоји медицинска конфигурација за превожење рањеника и оболелих. Поред тога имамо путничку варијанту, можемо да превеземо 50 путника и видели сте ВИП модул за шест особа тј. за високе званичнике“, наводи командант 138. транспортне ескадриле ”Роде” пилот-потпуковник Горан Бркић.

Пре доласка ових транспортних авиона Војска Србије имала је два "антонова 26". Чак 15 таквих стигло је у ЈНА током седамдесетих и прве средине осамдесетих година.

“Овај авион је у истој категорији као и 'антонов 26', који је такође оперативан. Овде имамо мањи број чланова посаде, другачији је систем аутоматизације, али ми нисмо имали никакав проблем у смислу обуке, како пилота тако и техничара и инжењера, сви припадници ескадриле били су на преобуци у Шпанији“, истакао је пилот-потпуковник Бркић.

Обуку завршио први пилот примљен из цивилства

Обуку и школовање завршио је Милан Шарић, први пилот примљен из цивилства на Курс за пилоте у резерви.

Школовање је почео у првој половини прошле године, официрски чин добио последњег дана фебруара ове године, а летачки знак данас.

“Поносно сам стао у строј одабраних и са поносом носим звање потпоручника-пилота уз жељу и одлучност да се даље усавршавам и летим на најсавременијим ваздухопловима и заједно са колегама чувам наше небо“, рекао је пилот-потпоручник Милан Шарић.

Бригадни генерал Бране Крњајић, заменик команданта РВ и ПВО, рекао је да данашња свечаност представља ново поглавље у Ратном ваздухопловству и Противваздушној одбрани.

“Иако овај модел школовања нама није непозната ствар, није непозната ни у свету, у неким земљама је она и опредељујућа. Резултат је већ видљив, одмах смо схватили да нисмо погрешили што смо се определили за овакав начин школовања пилота“, истакао је бригадни генерал Крњајић.

Читав пакет набавке два Ербасова авиона коштао је 81 милион евра, од чега су летелице износиле 66 милиона, док се остатак новца односи на обуку, опрему и резервне делове.

понедељак, 29. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво