Читај ми!

Амбасаде Француске и Немачке у Приштини: Споменик српским борцима само померен уз највеће поштовање

Фрацуска и немачка амбасада у Приштини огласиле су се поводом вести да је споменик палим српским борцима у спомен-парку на Српском православном гробљу у Приштини уклоњен, наводећи да је он "само" померен и да су разочаране што је тај гест погрешно протумачен. Споменик у знак почасти српским војницима накнадно је померен само неколико метара, уз највеће поштовање, након обавештења Општине, наводи се у саопштењу.

У заједничком саопштењу наводи се да је је последњих година, а посебно 2022. године, заједничка француско-немачка церемонија обележавања Дана примирја била "окаљана контроверзом" у појединим приштинским медијима око присуства споменика којим се одаје почаст српским војницима који су погинули између 1912. и 1918. године.

Споменик српским војницима пострадалим у ратовима од 1912. до 1918. у спомен-парку на приштинском православном гробљу, померен је са централног места.

"Србија и Француска су биле савезнице током Првог Светског рата. Ова полемика била је недостојна сећања војника: француских, немачких и српских војника који су погинули у Првом светском рату, али и 18 француских војника који су погинули током служења у Кфору, у заштити свих заједница Косова. Постављање новог споменика који подсећа на жртву свих француских војника на Косову урађено је на иницијативу Амбасаде Француске", наводи се у саопштењу.

Додаје се да је споменик у знак почасти српским војницима накнадно померен само неколико метара, уз највеће поштовање, након обавештења Општине.

"Ниједно тело војника није померено. Овај споменик остаје потпуно видљив на истој локацији, што свако може да види на лицу места и на приложеној слици", истиче се у саопштењу.

Како се наводи, амбасаде Француске и Немачке су разочаране што је овај гест погрешно протумачен и што је довео до политичке експлоатације.

"Почаст и поштовање који се одају успоменама на наше војнике треба да остану централни део ове комеморације. Амбасада Француске остаје у контакту са надлежним органима. Наставићемо да одајемо почаст свим погинулим војницима током Првог светског рата", наводи се у саопштењу.

Француски и немачки амбасадори су 11. новембра заједно одали почаст својим палим војницима и том приликом су истакли да заједничко одавање почасти војницима који су тада били непријатељи "носи снажну поруку помирења".

Поводом измештања спомен-плоче српским војницима који су у Балканским ратовима и Првом светском рату ослободили ове просторе, Епархија рашко-призренска изразила је дубоку забринутост.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара