Читај ми!

Сахрањен Иштван Пастор, од њега се говорима опростили Вучић и Орбан

На Бајском гробљу у Суботици сахрањен је председник Скупштине Војводине и лидер Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор. Поред чланова породице, бројних пријатеља, колега и представника мађарске заједнице, сахрани су присуствовали и председник Србије Александар Вучић и премијер Мађарске Виктор Орбан.

Председник Вучић поручио је да ће Пасторово име бити записано не само у мађарским, већ и у српским уџбеницима. Урадио је много за односе две земље, био је велики лидер не само мађарске државе већ и Србије, рекао је Вучић.

"Успео је више од свих ратника и војсковођа, државника и свих којих су нам била пуна уста, које смо неретко прецењивали, а тако велике људе као Пастора неретко потцењивали. Био је човек који нас је упознао са Виктором Орбаном, човек који је спојио две највеће партије у Србији и Мађарској", рекао је Вучић.

"Био је човек који је радио на поверењу, увек довољно снажан да штити интересе и Мађара и Срба, али увек и довољно паметан да направи компромисе, без договора напретка ни будућности нема", навео је председник.

Истакао је да ће Пастора запамтити по једној речи коју је изговорио први пут када су гледали колико је урађено, и причали о прузи Београд–Будимпешта.

"Иштван се окренуо и рекао ми је: 'Александре, урадили смо онолико.' То је та српска реч коју су користили српски владари још у 19. веку, није могао бољу да пронађе", рекао је Вучић и нагласио да је Пастор био човек који је окупио и ујединио све нас, и Србе и Мађаре.

Поручио је да је Србија одласком Пастора изгубила пријатеља, брата, великог политичког лидера и дивног човека и изразио наду да оно што је учинио нико неће моћи да погази у будућности.

"Верујем и у нашег пријатеља Виктора Орбана, верујем у наследнике у породици и политичкој партији коју је предводио Пастор", додао је Вучић.

Указао је да ће Србија показати колико поштовање је имала и колико ће имати према њему, јер ће Пастор генерацијама још живети и бити поштован, како од Мађара тако и од Срба.

Орбан: Пастор нам је указао пут како Срби и Мађари могу заједно

Од Пастора се говорoм опростио и мађарски премијер Виктор Орбан.

"Срби и Мађари стоје заједно. Вучић и ја стојимо овде заједно да се поздравимо са саборцем. Стојимо овде заједно јер је Пастор помирио наше народе. То је раније било незамисливо, а сада би нам било незамисливо да се не ослањамо једни на друге. Наш друг Пастор нам је указао пут како Срби и Мађари могу заједно", поручио је Орбан.

Председник Извршног одбора Странке војвођанских Мађара Балинт Јухас поручио је да је Пастор био снажан вођа, другар и добар стратег.

Како је нагласио, Пастор је говорио да "не постоји већа част за мањинског политичара, Мађара из Војводине, него да буде председник СВМ".

"Својој заједници је покорно служио не жалећи време и енергију и не штедећи себе. Не постоји место које није обишао како би посетио нашу заједницу. Лично је познавао људе и свуда је био дочекиван", истакао је Јухас.

Испраћају Иштвана Пастора присуствовали су и председник Републике Српске Милорад Додик, бројни министри Владе Србије, међу којима Милош Вучевић, Томислав Момировић, Ивица Дачић, Ђорђе Милићевић и председник Народне скупштине Владимир Орлић.

Претходно је у Новом Саду одржана комеморативна седница Скупштине АП Војводине. Од Пастора су се у Скупштини Војводине говорима опростили потпредседник Скупштине Војводине Дамир Зобеница, председник Покрајнске владе Игор Мировић и председник покрајинске посланичке групе СВМ-а Бојан Баги.

Иштван Пастор је преминуо у понедељак у 68. години после тешке болести.

недеља, 28. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво