Читај ми!

На приштинском гробљу све мање Срба на задушнице

На приштинском гробљу из године у годину на задушнице је све мање Срба, а међу онима који обилазе гробове углавном су преостали Срби у Приштини и расељени из тог града који живе у Грачаници и околини.

Осим њих, на више стотина гробова у Приштини данас није имао ко да запали свеће. Расељени Срби из Приштине две године већ не усуђују се да дођу.

Свештеник Приштинске православне парохије Станиша Арсић каже да је безбедност највећи узрок недоласка расељених и бојазан од малтретирања полицијскијх органа приликом преласка административних пунктова.

Организованог доласка расељених за данашње задушнице нема ни у једној средини на Косову, јужно од Косовске Митровице.

Свештеник Арсић позива све расељене из Приштине да упркос безбедносним ризицима дођу на гробље и посете Цркву Светог Николе.

"Апелујем на све Приштевце, на све оне који су до скоро живели у овом граду, да дођу и обиђу своје покојнике, да упале свеће. Апел јесте за све, и оне који су у централној Србији, принудно расељени а ове који се налазе у околним местима да дођу и обиђу и гробове и храм Светог Николе у коме су крштени, венчани, у који су долазили на литургије и резали славске колаче и молили се Богу са спасење своје и спасење своје породице", рекао је свештеник Арсић након помена.

Православно гробље у Приштини, највеће на Косову и Метохији, делом је очишћено, а делом зарасло у коров.

Трагови вандализма, рушења и скрнављења споменика видљиви су и даље.

Срби су на задушнице обишли гробове својих ближњих и у другим срединама на Косову и Метохији, где је било безбедно и могуће. Тако су обишли гробља у јужном делу Митровице, где су споменици поново оскрнављени.

недеља, 28. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво