Читај ми!

ЕУ даје два милиона евра за развој локалних самоуправа у Србији

Европска унија кроз програм "Exchange" већ скоро две деценије помаже општинама и градовима у Србији да побољшају администрацију, унапреде средоњорочне и дугорочне планове, буду транспарентнији, а грађани више укључени у контролу буџета. ЕУ ће, у шестој фази програма, издвојити два милиона евра бесповратних средстава из ИПА фондова за 55 локалних самоуправа широм Србије.

Шеф Сектора операција у Делегацији ЕУ у Србији Мартин Клауке каже да су током последње две деценије остварени конкретни резултати од суштинског значаја за локалне самоуправе.

"Побољшано је скупљање отпада. Успостављани су информантивни центри за грађане, боље услуге за предузећа. Разлог зашто програм добро функционише је зато што се усклађује с националним политикама и приоритетима и стварно одражава обавезе и политике за које се очекује да их локалне самоуправе спроводе", каже Клауке.

Директни буџетски портали

У примени програма помаже и Стална конференција градова и општина, а циљ је да се чиновници обуче за боље управљање буџетима, паметнију расподелу новца за инвестиције и транспарентније пословање.

Милена Радомировић из Сталне конференције градова и општина каже да поједине локалне самоуправе већ успостављају такозване директне буџетске портале (сајтове) на којима се објављују комплетни подаци о буџету.

"Спроводе се и други типови извештаја као што је трошење буџетске резерве или ревизије, све оно што би могло да интересује јавност", каже Радомировић.

Примери на локалу  – случај Новог Пазара

Помоћник градоначелника Новог Пазара Салбах Каришик истиче да му је драго што је ЕУ препознала Нови Пазар као доброг сарадника и омогућила помоћ за креирање капиталних инвестиција.

"Велика олакшица огледа се у томе што смо ми раније започели обраду захтева и увидели како смо до сада радили. Схватили смо шта нам је до сада сметало у бржој реализацији захтева", каже Каришик.

Побољшане услуге за грађане и становништво

ЕУ је до сада, кроз фазе програма, Србији донирала више од 35 милиона евра за развој и изградњу локалних самоуправа, наглашавајући значај управљања јавним финансијама.

Мартин Клауке да помоћ подразумева буџетирање и спровођење пројеката, али и правилно праћење и контролу.

"То на крају води ка бољој вредности утрошених средстава и побољшаним услугама – не само кроз унапређење капацитета администрације – већ и кроз побољшане услуге за грађане и становништво", каже Клауке.

ЕУ кроз пројекте "Exchange" спроводи један од најдужих програма донаторске помоц́и Србији и представља део укупне подршке реформи јавне управе у коју је до сада уложено око 200 милиона евра.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво