Читај ми!

Екипа РТС-а у Полицијској бригади на вежби хапшења терориста уз помоћ пса

Посебно обучени полицајци из различитих јединица МУП-а пролазе специјалне обуке како би били спремни за високоризичне задатке. Екипа РТС-а присуствовала је увежбавању припадника Полицијске бригаде за хапшења уз употребу службеног пса.

Екипа РТС-а у Полицијској бригади на вежби хапшења терориста уз помоћ пса Екипа РТС-а у Полицијској бригади на вежби хапшења терориста уз помоћ пса

Четворица терориста, наоружаних дугим цевима, покушавају да побегну од полиције. Припадници Полицијске бригаде их сустижу, терориста пуца на њих, хвата га пас, двојицу хапсе, остали беже. То је прва фаза вежбе опасног хапшења, коју полицајци из Полицијске бригаде неретко увежбавају пролазећи различите сценарије.

"Увежбавање оваквог типа је важно из разлога што садејствујемо са другим јединицама у оквиру МУП-а, али поред тога и сами вршимо реализацију оваквих задатак па нам је због тога битна ова обука", каже капетан полиције Милош Миловановић, заменик командира прве чете у првом батаљону.

Друга фаза вежбе подразумава потрагу за двојицом преосталих терориста. Затворили су се у објекат. Један отвара ватру на полицајце и њега убијају снајперисти, који су новитет у овој посебној јединици МУП-а. Другог хапсе. 

"Снајперски пар је такође изузетно важан и битан за реализацију оваквих задатака, јер пружа подршку и на неки начин даје додатну сигурност нашим припадница који су у непосредној реализацији у оквиру самог објекта", каже Милош Миловановић. 

На крају, у објекту који користе за обуку, увежбавају упад са псом и хапшење напоружаног терористе. У бригади имају различите псе које користе за 4 намене - за трагање, за откривање опојних дрога, откривање експлозива и ове које користе за напад и одбрану.

"На основу члана 92 закона о полицији регулисана је употреба службеног пса у три ставке са заштитоном корпом када су испуњени услови за употребу физичке снаге и службене палице, без заштитне корпе када су испуњени услови за употребу ватреног оружја и са заштитном корпом када се нарушава јавни ред. Када се псу скине корпа сматра се као да се употребило ватрено оружје", каже поручник полиције Марко Мачар, командир вода чете водича службених паса.

"Службени пас је од велике важности за сам тим, за потребе извршења овог типа задатака, јер служи између осталог као помоћно средство, а уједно и штити наше припаднике приликом извршења задатка", каже Миловановић.

Полицијска бригада постоји од 1946. године, у саставу је Полицијске управе за град Београд. Најпрепознатљивији су по обезбеђењу највећих спортских догађаја и сузбијању нереда на улицама.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије