Читај ми!

На фотографијама бајно, а у реалности превара - исти стан, исти оглас и у Београду и у Загребу

Брачни пар из Француске нуди преко друштвених мрежа станове за издавање на Врачару користећи фотографије преузете са сајтова за издавање станова. Превара је откривена захваљујући једној Фејсбук групи. Методи којима се служе преваранти су бројне, упозоравају адвокати и стручњаци за некретнине.

Исти стан, исти оглас. И у Београду и у Загребу. Иста је и цена, само што је у Загребу у Доњем граду, а у Београду на Врачару. Власник огласа који наводно ради у Француској са супругом уредно заинтересованим станарима тражи капару. Како то све даље иде, морали бисмо да проверимо лично са станодавцем, али је број у огласу недоступан, највероватније откако су људи схватили да је у питању превара. Неко је то сигурно схватио на тежи начин, уплативши тражени новац на рачун са жељом да буде први.

"Увек направите уговор о закупу, закон не предвиђа посебну форму тог уговора тако да тај уговор не мора да буде код надлежног нотара, али направите због сигурности било да сте закупац или закуподавац, увек направите уговор у писменој форми", каже адвокат Александар Радивојевић. 

Има и оних који који нису власници станова које оглашавају.

"Увек проверите ако неко каже да је власник стана, проверите да ли та чињеница стоји и у катастру. Тражите уговор који доказује да је власник постао власник стана, онда ћете бити сигурни ако сте закупац", каже авокат.

Стручњаци за некретнине сматрају да је најсигурније оверити уговор о закупу код нотара.

"Уговор о закупу мора да буде прецизиран, као и уговор о купопродаји - који су то услови који вам омогућавају да несметано боравите у том стану, да се понашате као добар домаћин, да га не дајете у подзакуп, да сте дужни да плаћате текуће обавезе и уговорени износ кирије. Ако све то извршавате као закупац, закуподавац нема основа да вам да отказ пре истека тог уговора" каже Даворка Тасић, стручњак за некретнине.

На нашем тржишту постоји и подзакуп, тако да и ту треба бити обазрив, тврде из агенције за некретнине.

"Ако у уговору не стоји члан који вам онемогућава подзакуп, ви сте у прилици да тај исти стан изнајмите са једном ценом и да га изнајмите неком трећем лицу по вишој цени", каже Даворка Тасић.

И то се дешава. Најчешће је, ипак, лажно оглашавање. На фотографијама бајно, а у реалности превара. 

"Лажно приказивање чињеница, довођење у заблуду некога да сте власник стана или нисте власник стана представља кривично дело из члана 208 Кривичног законика. Предвиђене су доста високе казне зависно од висине штете", каже адвокат Радивојевић.

Незаконито стицање имовинске користи је озбиљно кривично дело. Када издајете или тражите стан, опрезност се никако не сме завршити на усменом договору, ни ако сте са неким у пријатељским, па чак и родбинским односима.

субота, 01. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије