Читај ми!

Отворен сервис за помоћ жртвама саобраћајних несрећа, бесплатан савет могуће добити и телефоном

Од пре две недеље у Србији постоји сервис за помоћ онима који су на неки начин жртве саобраћајних незгода и несрећа. Иако је сервис нов, из Агенције за безбедност саобраћаја кажу да је већ одговорено на много позива. Најчешће, помоћ траже родитељи којима су деца страдала у саобраћајним несрећама.

Пре нешто више од две године, Верица Виторовић је изгубила четворогодишњег сина који је погинуо када је са баком излазио из аутобуса.

"Ми смо свесни да нико нема магићни штапић, да нашу децу врати, врло смо тога свесни свакога дана, али оно што је потребно породицама је структура и да их неко научи како да буду функционални, како да и даље буду здрави чланови друштва, како да прођу поред паркића, а да им срце не пукне", истиче Верица Виторовић.

Директора Агенције за безбедност саобраћаја Милан Илић каже да је пре две године Агенција покренула пројекат у оквиру ког је формирана радна група.

"У оквиру радне групе едуковано је око 70 психолога који су добили сертификате о начину и вештинама помоћи жртвама саобраћајних незгода", истиче Илић.

Бесплатан савет могуће је добити телефоном, на број 0800 085 087, а они којима је потребна подршка могу да закажу и сеансу, у договору са волонтерима и дежурним психолозима.

"Намењено је свим људима који су на било који начин учествовали у саобраћајним незгодама, који су директне жртве, рањени, поврђени, изгубили део тела, изгубили вољену особу, онима који су само били сведоци, па су трауматизовани оним што су видели, па чак и починиоцима који осећају кривицу због тога што су изазвали саобраћајну незгоду", објашњава доцент на Филозофском факултету у Београду Никола Петровић.

ама не требају терористички напади, ми имамо терористе у саобраћају"

Психолози тврде да је људима најтежи први корак - да позову и почну да причају.

"Преко телефона је тешко, када не видите неку особу, на тај начин причати и поделити све то. Ми саслушамо, пружимо основну прву помоћ и подршку и закажемо разговор, где ће тек кренути рад", каже Петровић.

У Србији постоји удружење родитеља страдале деце у саобраћају, јер на нивоу појединца, саговорница РТС-а тврди, није могуће утицати на институције и законске процедуре.

"Разлог настанка су потребе родитеља да промене и ситуацију у самом саобраћају и да покажемо друштву да је потребно да више бринемо о најостељивијој категорији у саобраћају, а то су деца. Ја бих само волела да сви обрате пажњу и да поштујемо једни друге у саобраћају, да се не бахатимо. Ових дана причамо о тероризму у Израелу. Нама не требају терористички напади, ми имамо терористе у саобраћају. Сваког дана се ујутру пробудимо са 15 вести о неким тешким саобраћајним несрећама", наглашава Верица Виторовић.

И прошли викенд је нажалост поново то показао. У саобраћајним несрећама на путевима широм Србије погинуло је седморо људи за само два дана. Већина су млади, између 18 и 24 године. Било је и више повређених, међу њима и једно дете.

уторак, 11. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије