У години јубилеја у Институту "Дедиње“ очекује се до 2.500 операција на отвореном срцу

Институт за кардиоваскуларне болести "Дедиње" обележава 45 година постојања. Директор Института Милован Бојић рекао је за РТС да ће овај године "изаћи" на 2.400 операција, односно 2.500, као и 1.500 васкуларних операција.  Корона је учинила своје, тако да су се листе чекања на операције са три и по до четири месеца пре короне помериле на осам месеци, рекао је Бојић.

На "Дедињу" свакодневно збрињавају пацијенте са болестима срца и крвних судова, не само из Србије, а ове године већ су урадили близу 2.000 операција на отвореном срцу. 

У Институту Дедиње десеторо пацијената оперисано је минимално инвазивним кардиохируршким интервенцијама. Милован Бојић, директор Института Дедиње рекао је, гостујући у Дненвику РТС-а да се пацијенти одлично осећају, сутрадан су били на својим ногама, вежбали су, ходају и налазе се на одељењу полуинтензивне неге.

"Очекујемо да сутра и прекосутра почну да одлазе кући. Ово је заиста био несвакидашњи дан, није забележно у српској кардиохирургији да се један читав оперативни програм састави од пацијената којима је урађена минимална инвазивна хирургија - то је круна нашег десетогодишњег рада“, рекао је Бојић.

Према његовим речима, Институт Дедиње је, с правом, у самом врху европске и светске кардиохирургије.

"Време на Дедињу пролази веома брзо, али његово место на мапи здравствених установа остаје и снажи се аутентично новим долазећим екипама стручњака и научника који дају свој допринос и данас на импозантној нашој академији у присуству огромног броја лекара из Србије, Републике Српске, бивше Југославије, из иностранства, заиста се можемо похвалити, подичити оним што смо урадили и што смо допринели са српском кардиоваскуларном медицином“, истакао је Бојић.

Творац тави методе Алан Крибије данас у Београду

Недавно у једној години урађено је више од 2.600 операција. Данас долази стручњак који је изумео тави методу професор Алан Крибије.

"Ми смо, што се тиче операција на отвореном срцу, урадили и највећи број операција на отворнеом срцу у Европи – 2.547 великих операција то су операције са употребом машина за вантелесни крвоток, урадили смо највећи број операција на отвореном срцу у једном дану - 25, урадили смо највећи број тави процедура у једном дану у Европи -13, и највећи број тави процедура у једном дану у свету 17, треба имати и понос и трему саопштити овакве резултате пред творцем тави методе професором Аланом Крибијеом из Француске који ће лично доћи да поздрави наше лекаре", поручио је Бојић.

Креније, како је сам рекао, у свом животу, на одељењима и клиникама на којима је радио никада то није успео и то је заиста велики, велики догађај за све нас, каже Бојић.

Листе чекања на операције на срцу

"Када сам се други пут вратио, прекјуче је било шест година од мог другог доласка на чело Института за кардиоваскуларне болести Дедиње, листе чекања су биле три и по до четири године. Ми смо их свели на три и по до четири месеца пре короне", напоменуо је Бојић.

Према његовим речима, корона је учинила своје, тако да су те листа чекања данас сведене на осам месеци.

"Али не чекају пацијенти осам месеци, јер наш конзилијум који даноноћно ради, прихвата огромне захтеве, прегледа снимке свих осталих других клиника, делимо пацијенте на приоритетне, односно ургентне - седам дана, па онда тридесет дана. Осам месеци је укупно чекање када се све сабере и ми смо спремни да убрзо и то смањимо и смањујемо најмаксималније", истакао је др Бојић.

"Ми ћемо и у овој години изаћи на 2.400 операција, односно 2.500, ту је хиљаду и по васкуларних операција. То је велики број процедура у интервентној кардиологији, електрофизиологији, осталим дијагностичким процедурама, тако да је обрт и рад са пацијентима на Институту даноноћан и сви дајемо најмаксималне учинке", додао је он.

Реконструкција Дедиња 1 неминовна

"Дедиње два" може да стане раме уз раме са многим светским и европским клиникама, али неопходна је реконструкција и старе зграде.

"Нажалост ми имамо Дедиње 1 које је старо 45 година и други део тог Дедиња 1 старо 30 година. Одељење кардиологије, коронарне јединице, интензивне неге, ургентни блок, седам хируршких сала је практично толико дотрајало да сваког момента може да искочи из функције. А одељење васкуларне кардиологије од 1978. је такво, какво је. Оно је потпуно до те мере исцрпило могућности свога постојања да је реконструкција неминовна. То су собе које подсећају на некадашње касарне од 12 до 15 кревета, са једним тоалетом, без купатила, пацијенте неретко преносимо носилима до сале", навео је Бојић.

Реконструкција је неминовна, закључио је Бојић.

Директор "Дедиња" је рекао да је обновљен и програм трансплантације.

субота, 01. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије