Читај ми!

Српска тробојка и на тргу у Франкфурту

Дан српског јединства први пут је ове године обележен ван граница Србије и Републике Српске. На манифестацији у Франкфурту у име председника Вучића учествовао је министар Ђорђе Милићевић, а била је то прилика и за разговоре о привредној сарадњи.

Српска тробојка и на тргу у Франкфурту, где се окупило више стотина сународника којима је тај град постао други дом. Чуо се и глас дијаспоре широм света. Иако хиљадама километара удаљени, у складу са идејом празника, Срби су се ујединили уживо и онлајн, и послали поруку о значају празника.

Манифестацију је отворио министар Ђорђе Милићевић који је истакао важност заједничког рада на промовисању основних вредности српског народа у свим деловима света.

"Нека овај дан буде прилика да се сетимо храбрости наших предака, који су се уједињени вековима борили за слободу и просперитет наше Србије. Нека свима нама њихова дела буду подстицај да се где год живели боримо за слободу, правду и истину, како бисмо изградили бољу будућност", каже Милићевић.

Претходно, министар се састао са државним секретаром за савезне и европске послове покрајине Хесен, Увеом Бекером. Главна тема било је јачање економске сарадње.

Срби су у индустрији, науци и култури заиста незамењиви овде у Хесену. Ми подржавамо Србију на њеном европском путу. Сарадња Хесена и Србије у том погледу од изузетног је значаја, каже Бекер.

Робна размена коју Србија остварује са Хесеном 2022. по вредности је премашила размену са Данском, Корејом, Јапаном и другим земљама. У претходних пет година увећана је више од 50 одсто.

Франкфурт на реци Мајни главни је економски центар покрајине Хесен у којој живи више од 100.000 становника српског порекла.

Многи су други дом изградили овде, а компаније из Хесена реализовале су неке од највећих инвестиција управо у Србији и запошљавају око 11.000 људи. Највише у области фармацеутске, хемијске и аутомобилске индустрије.

Део "Дана српске културе" у Франкфурту био је и бизнис форум, а на њему у центру пажње информационо-комуникационе технологије. У згради берзе представљена су достигнућа тог сектора који у нашој земљи запошљава око 150.000 људи.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије