Читај ми!

Имунофан на црном тржишту – чудотворни руски лек или превара

Руски лек за све болести - тако се на интернету рекламира имунофан, препарат који је наводно направљен у лабораторији руске тајне службе. Продаје се и у Србији - "на црно". Међутим, овај препарат се не може препоручити пацијентима са малигнитетом, истиче клинички фармаколог проф. др Радан Стојановић. О имунофану нема објављених релеватних студија у еминентним часописима, те све информације које се о њему могу наћи долазе под сумњу, каже проф. др Стојановић.

Када преко Гугла претражујете реч "имунофан" – једно од првих понуђених решења води вас на сајт на којем се наводи за које све болести се препоручује овај препарат. Тврди се и да су га направили руски научници, који су 2008. године били предложени за Нобелову награду.

На сајту пише и да је прављен у лабораторији тајне руске службе на лични захтев Владимира Путина. Намењен је здравим и болесним, против злоћудних тумора, не ствара зависност, а сам Путин је наводно рекао да мора да буде јефтин и доступан свима.

На крају текста је број мобилног телефона и имејл адреса преко које можете да наручите руски лек имунофан. Од рата у Украјини, многи из региона преко Србије покушавају да дођу до овог препарата.

Проф. др Радан Стојановић, клинички фармаколог, гостујући у Београдској хроници, рекао је да препарат спада у групу имуномодулатора, односно може да модулише функцију имуног система, те да је регистрован у Руској Федерацији.

"Наши грађани могу на руским и домаћим сајтовима да нађу информације о леку, где се он препоручује за лечења многобројних стања и обољења – од хепатитиса и псоријазе до малигних обољења", објашњава Стојановић.

Колико је лек опасан

Међутим, према његовим речима, нема релевантних публикованих студија у еминентним часописима о том препарату, тако да тврдње са тих сајтова долазе под велику сумњу.

"Лек по саставу није опасан, али из разговара са онколозима искристалисао се јасан став – не може се препоручити пацијената са малигнититима“, истиче Стојановић.

Наглашава да се генерално манипулише оболелима који траже наду, апелујући на пацијенте да једино у разговору са својим лекаром нађу пут ка оздрављењу.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво