Читај ми!

Дом здравља Крагујевац добио возило за посете патронажних сестара породицама са децом

Патронажна служба при Дому здравља у Крагујевцу добила је возило које ће патронажним сестрама омогућити да редовно посећују породице са децом у Крагујевцу и околини. Возило "форд фиеста" обезбеђено је из донације коју је компанија дм наменила УНИЦЕФ-у, како би подржала опремање и оснаживање патронажне службе у нашој земљи.

Главна сестра патронажне службе Дом здравља Крагујевац Славица Николић изјавила је да њене колегине, патронажне сестре и она већ годинама имају прилику да се професионално усавршавају и будуу току са најсавременијим знањима у области раног развоја деце и родитељства, захваљујући подршци УНИЦЕФ-а.

"У Србији сваки родитељ очекује посету патронажне сестре по повратку маме и бебе из породилишта. Осим савета о здрављу и исхрани, патронажна сестра подржава маме и тате да разумеју и подрже психички развој детета и успоставе интеракцију са дететом кроз игру и заједничко читање. Рад патронажне сестре употпуњен је бригом о родитељима и подршком како да се носе са стресом и савладају изазове", навела је Николићева.

Истиче да је за њих "донација возила од наших пријатеља из УНИЦЕФ-а и њиховог партнера, компаније ДМ огроман подстицај и порука да се наш рад и посвећеност вреднују и цене". "Употпуњен возни парк осигурава да стигнемо и до најудаљенијих породица и будемо уз њих у најважнијим тренуцима", изјавила је Николићева.

УНИЦЕФ и ДМ удружили су снаге да би подржали рад Патронажне службе, јер свака породица у Србији има право на подршку патронажне сестре.

Мила Јовановић-Вуковић из УНИЦЕФ-а у Србији изјавила је да "родитељи имају велико поверење у стручност и знање патронажних сестара и њихове савете радо прихватају и примењују". "

"Од тога колико је родитељ подржан да детету показује љубав, пружа утеху и топлину, емоционалну подршку, брине о здрављу детета, ствара прилике да дете учи кроз заједничку игру и дневне активности, зависиће ток и исходи развоја детета. Зато је правовремена, квалитетна, усмерена подршка патронажне сестре родитељима од непроцењивог значаја и ми се захваљујемо нашем партнеру, компанији дм што је препознала да је улагање у патронажу и здравствени сектор у најбољем интересу родитеља и наших најмлађих суграђана", каже Јовановић-Вуковићева.

Свака породица у Србији има право на једну посету током трудноће, пет посета у новорођеначком добу, две у периоду одојчета, и по једну у другој и четвртој години детета.

Светлана Јовановић Митић, ресорна менаџерка маркетинга и комуникација ДМ Србија и Северна Македонија рекла је да им је "изузетно драго што путем ове донације имајуприлику да оснажимо рад патронажне службе у Србији, а самим тим омогуће и деци и родитељима из најудаљенијих места да добију адекватну подршку када је најпотребнија".

"Свесни смо колико је помоћ патронажних сестара драгоцена у оним првим, најосетљивијим тренуцима, зато сматрамо да свака породица заслужује стабилан ослонац. Друштво и заједница у којој послујемо окосница су нашег пословања, због чега је важно да у фокус ставимо родитеље и на тај начин утичемо и на обликовање будућности наше деце. Партнерство са УНИЦЕФ-ом и ова сјајна иницијатива су пут којим ће компанија дм наставити да иде и у будућности“, изјавила је Јовановић Митићева.

Развој патронажне службе део је стратешког опредељења и Националних програма Министарства здравља које је усвојила Влада Републике Србије.

Државни секретар у Министарству здравља Александар Милошевић каже да Србија има "добро успостављену, квалитетну мрежу поливалентне патронаже на нивоу примарног система здравствене заштите, као и да се служба бави се искључиво превентивном здравственом заштитом и доступна је за сваку новорођену бебу и породицу која добије дете, док угрожене породице могу добити и додатне посете".

"Патронажа сарађује са другим институцијама у заједници и зато има важну улогу и у смањивању социјалних неједнакости, а Министарство здравља је посвећено томе да унапреди приступачност и квалитет услуга за све грађане. Брига о здрављу целе породице, укључујући и ментално здравље деце и родитеља, приоритети су Министарства и јако смо задовољни што смо заједно са УНИЦЕФ-ом покренули програм „Чувајмо родитеља, негујмо родитељство", изјавио је Милошевић.

Компанија ДМ укупно је донирала УНИЦЕФ-у 5.860.500 динара за набавку два возила за породичне посете како би патронажне сестре стигле и до најудаљенијих крајева у Бору и Крагујевцу, до сваке труднице, маме, тате и бебе.

недеља, 02. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије