Читај ми!

Шта усвојитељи и самохрани очеви треба да приложе за помоћ деци од 10.000 динара

На сајту Управе за трезор, до подне је за једнократну помоћ успешно пријављено више од 450.000 деце до шеснаесте година. Пријаве у начелу подносе мајке, могу и самохрани очеви. Међутим, родитељи усвојитељи су наишли на проблеме јер нису могли да се пријаве. Проблем се решава, кажу у Влади.  

Брачни пар из Ниша, пре пет година је усвојио дете, које сада има осам година. Када су покушали да се пријаве за државну помоћ стигло им је обавештење да је пријава одбијена.

"Били смо збуњени, када смо се пријавили. Проверили смо статус пријаве, а он је гласио да нисмо законски старатељи. Родитељи као што су и други, нисмо другог реда. Новац је ту најмање битан. Важно је ко нас у систему не препознаје као родитеље", прича усвојитељица из Ниша.

Како је настао проблем

У Министрству финансија кажу да је проблем настао због базе Министарства државне управе и локалне самоуправе, из које систем користи податке.

"Од почетка пријаве за једнократну помоћ од 10.000 динара, Управи за трезор је стигло неколико рекламација које су поднели усвојитељи деце, а које систем приликом пријаве није прихватио. База Министарства државне управе и локалне самоуправе, из које систем користи податке, биће додатно ажурирана. Поменути случајеви у току дана биће решени", саопштено је из Министарства.

Самохрани очеви и хранитељи

Привремени регистар мајки и других особа, којима се уплаћује новчана помоћ, успоставило је и води Министарство финансија, надлежно за тај пројекат одговара Министарство државне управе.

"Министарство државне управе и локалне самоуправе гарантује за тачност података о деци и родитељима, који се воде у матичним књигама. Приступ поверљивим подацима о усвојеној деци, осим детета и родитеља, има искључиво матичар који води матичну књигу рођених за дете. Министарство, преко матичара, проверава податаке релевантне за остваривање права на новчану помоћ, у року од пет дана од подношења захтева", навели су у том Министарству.

Самохрани очеви приликом пријаве, треба да поднесу и дигитализовану копију правоснажне судске одлуке да сами обављају родитељско право. Хранитељи не морају да се пријављују, јер ће им једнократна помоћ бити уплаћена аутоматски.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије