Читај ми!

Обележава се дан Државне ревизорске институције – који су највећи изазови за ревизоре

Државна ревизорска институција обележава свој дан у знак сећања на доношење Закона о Главној контроли пре 179 година. Генерални државни ревизор Душко Пејовић рекао је за РТС да су највећи изазови за Државну ревизорску институцију у сталном повећању свести о томе да је контролна функција потребна.

На данашњи дан пре 179 година донет је Закон о Главној контроли, претече данашње Државне ревизорске институције. Генерални државни ревизор Душко Пејовић рекао је да је главни задатак институције и након толико година исти – да врши контролу.

"Само што обим, дубина, ширина надлежности није иста. Примерена је времену, ондашњем и садашњем. Онда је Главна контрола вршила контролу државног рачуна и државне касе", рекао је Пејовић.

Додао је да данас Државна ревизорска институција има шира овлашћења и обавезе.

"Спроводи основне врсте ревизија, финансијску правилност, сврсисходност, њихове комбинације. Дајемо препоруке, пишемо пријаве, помажемо Народној скупштини и Влади у складу са својим могућностима у креирању одређених докумената, чувајући своју независност. Можемо да дајемо савете корисницима. Дајемо предлоге за измену и допуну прописа до којих смо дошли у процесу ревизије", објаснио је Пејовић.

Истакао је да су највећи изазови Државне ревизорске институције у сталном повећању свести о томе да је контролна функција потребна, а самим ревизорима да повећавају своју професионалност и стручност како би доказали да, не само да умеју да раде, него да је то што раде од користи.

Гостовање Душка Пејовића у Јутарњем програму у целости погледајте у видео-снимку на почетку текста.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво