Читај ми!

Вучић: Ауто-пут мира повезује Србе и Албанце; Жиофре: Ово ће бити кичма путне мреже Западног Балкана

Отворена је прва деоница “Ауто-пута мира“, који ће, када се заврши, повезати Ниш и Мердаре. Реч је о деоници Ниш–Мерошина, од наплатне станице до петље код Мерошине, дугој пет и по километра. Деоница ће за саобраћај бити отворена од 13 часова, каже председник Србије Александар Вучић. Истиче да је овај пут од изузетног значаја за Србију и да ће нас из централне Србије повезати и са Србима и са Албанцима на КиМ, али и са Албанцима у Тирани. Поручује да ће у 2023. бити отворено стотине километара ауто-путева. Нови ауто-пут биће кичма путне мреже на Западном Балкану, поручује амбасадор ЕУ у Србији Емануеле Жиофре.

Ауто-пут Ниш–Мердаре, планиране дужине око 77 километара, требало би да повеже Србију са лукама на Јадрану.

Траса ће повезати неколико места, Ниш и Мердаре са Приштином, Тираном, луком у Драчу, а онда и са осталим европским лукама.

Данас се отвара прва деоница пута, на којој је изграђена петља "Мерошина исток", као и два моста и два надвожњака, укупне дужине око 285 метара.

Прву деоницу Ниш–Мердаре отворио је председник Србије Александар Вучић, заједно са амбасадором ЕУ у Србији Емануелеом Жиофреом.

Присуствовали су и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, министарка за евроинтеграције Тања Мишчевић, директор Коридора Србије Александар Антић, председник Општине Мерошина Саша Јовановић, градоначелница Ниша Драгана Сотировски, представници ЕБРД и други.

Током отварања, приказан је цео пројекат ауто-пута Е-80, после чега су представљени туристички потенцијали Нишавског и Топличког округа.

Будући да овај ауто-пут кроз Србију пролази кроз неке од најнеразвијенијих општина, очекује се да у њих доведе и нове инвеститоре, али и туристе.

Извођач радова за деоницу 1 је Конзорцијум Штрабаг АГ и Штрабаг д.о.о. Београд. Уговор је потписан 30. септембра 2021. године у присуству председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен.

Предвиђено 88 мостова и 35 тунела

Ауто-пут Е-80 Ниш–Мердаре је саобраћајница од високог приоритета за Републику Србију, јер је реч о приоритетном инфраструктурном пројекту који омогућава економски и социјални развој земље, као и јаче повезивање читавог региона.

Предвиђена je изградња 88 мостова, седам денивелисаних раскрсница и 35 тунела.

Деоница 1, од Мерошине до Мерошине 1, прва је од четири деонице Сектора 1, који се простире од Ниша до Белољина и дуг је 32,65 километара.

Прва деоница од Мерошине до Мерошине 1, дуга је 5,5 километара, затим деоница 2, од Мерошине 1 до Прокупља исток дуга је 8,8 километара, деоница 3 од Прокупља исток до Прокупља запад дуга је 12,8 километара, док је последња деоница од Прокупља запад до Белољина дуга 5,6 километара.

Финансирање пројекта за цео Сектор 1 у износу од 225,6 милиона евра обезбеђено је кроз Инвестициони грант WBIF у износу од 40,6 милиона евра и зајам од ЕБРД и ЕИБ у износу од 185 милиона евра.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво