Читај ми!

Кућица здравља на Савској променади – до специјалисте без упута и заказивања

Ако не можете да закажете преглед код лекара због попуњених термина и гужви у здравственим установама – решење је Кућица здравља. Налази се на Савској променади и од 1. до 15. јула свакодневно ради од 13 до 20 часова. За прегледе није потребан упут, као ни заказивање, само здравствена књижица.

Директор Дома здравља Савски венац доктор Зоран Бекић каже за РТС да су грађани показали велико интересовање за ову акцију.

"У претходних седам дана урадили смо већ 1.690 специјалистичких прегледа. За то време прегледали смо 815 грађана, дакле 250 прегледа у просеку сваки дан, што је признаћете јако пуно", наводи Бекић.

Највеће интересовање је, додаје, за ултразвучне прегледе. "Сваки дан урадимо од 58 до 90 ултразвучних прегледа", каже доктор Бекић.

Многи траже савете нутрициониста

Указује на то да су код мањег броја пацијената приметили да постоји висок крвни притисак, код неких повишен ниво шећера у крви, али да није мали број грађана који имају прекомерну тежину, па траже савете нутрициониста, док су код деце као најчешћи проблем уочили равна стопала и криву кичму.

"Када уочимо нешто, након савета и препорука, те пацијенте упућујемо на даље дијагностичко-терапијске поступке код изабраног доктора у Дому здравља.

Кућица здравља ради и викендом и радним данима од 13 до 20 часова.

"Наши специјализовани тимови за сваки дан имају другу циљну групу, дакле акције за превенцију кардиоваскуларних болести, шећерне болести, очних болести. Имамо посебне дане за децу, за жене и за пензионере", истиче Бекић.

У Кућици здравља на Савској променади од 1. до 15. јула раде само здравствени радници из Дома здравља Савски венац, 15 лекара различитих специјалности и више од 30 медицинских сестара.

"Заиста овом приликом желим још једном да се захвалим на њиховом савесном, одговорном, пожртвованом раду. Није било уопште лако да се ово организује, али одговорност мотивише, тако да ће грађани сигуран сам да препознају све ово што су ми овде урадили", додаје Бекић.

Акција се након 15. јула сели на Врачар

Наглашава да се до сада ова акција односила само на житеље Савског венца, а сада је по први пут за све грађане који желе да дођу.

"Верујте ми, у много имућнијим државама, мисаона именица је да ви само уз личну карту имате специјалисту на дохват руке. После Савског венца ова акција се сели на територију општине Врачар, али се надам да ће и други домови здравља са другим локалним самоуправама дати свој максимум и допринети да ова акција траје још дуго времена", поручује Бекић.

У Кућици здравља је данас дан за пензионере, а сутра породични дан – ту ће бити педијатар, стоматолог и физијатар.

среда, 29. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије