Читај ми!

Пашић: Препоручујемо да ученици попуне свих 20 жеља

Ђаци осмог разреда завршили су полагање мале матуре и протеклог викенда изашли су прелиминарни резултати са освојеним бодовима. Решавали су задатке из српског, математике и први пут тест из изабраног предмета. Ипак, ту није крај. Пред нама је период жалби, а потом следи објављивање коначних резултата, попуњавање листе жеља и на крају упис у средњу школу. Милан Пашић, помоћник министра просвете за основно образовање каже за РТС да је на завршни испит ова три дана просечно је изашло 64.100 ученика, или 99,7 одсто осмака и 1.137 полазника функционалног основног образовања одраслих.

Милан Пашић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а изјавио да су поносни на чињеницу да су сва три дана завршног испита протекла по плану и у најбољем реду и да је томе допринела професионалност и ефикасност свих учесника у целокупном процесу, као и изврсна комуникација и сарадња.

“На завршни испит ова три дана просечно је изашло 64.100 ученика, или 99,7 одсто осмака и 1.137 полазника функционалног основног образовања одраслих. То је негде 72 одсто од укључених целокупне генерације, што је доста више него претходних година“, наводи Пашић.

Ове године је, додаје, повећан број скенинг центара, на 33.

За 120 посто смо повећали број. Морате разумети да је то један велики процес, велики систем. За ова два дана тестовима приступило 54.405 ученика и родитеља и 85 посто наших малих осмака“, каже Пашић.

Наводи да је за два дана 2.331 жалба била упућена, односно приговори на задатке, 1.276 из српског, односно матерњег језика, 706 жалби из математике и за трећи тест је било 349 жалби.

Искуство нам говори, претходних година, да ученици покушавају да изврше приговор на задатак у оним случајевима, на пример где су прецртали одговор, или на пример где су радили поступак, а задатак носи један бод, они би због поступка добили пола бода“, каже Пашић.

Приговори су били могући одмах у суботу и у недељу, а данас за све оне који то нису урадили могу да оду до своје школе, са ђачким старешинама да погледају тестове и уколико има основа да упуте приговор.

У уторак ће бити могућност за све оне који нису поднели првостепеној комисији приговоре, да то учине другостепеној, и у среду од 8 ујутру ће бити 28. јуна, ће бити коначни резултати“, истиче Пашић.

Додаје да листе опредељења за наставак школовања или такозване листе жеља, могу да се попуне електронски и у школи. И оба начина су законски основана.

Листа жеља ће бити попуњавана 29. и 30. што електронски, што непосредно. И оно што се у претходним годинама показало као пракса максимум 20 листа жеља може да буде попуњено. Ми препоручујемо свакако да се свих 20 попуни. Оно што школе не смеју да траже од родитеља да се попуни свих 20 листа жеља, али увек је добра препорука, јер школа има искуства и родитељима указује који су то смерови, профили, односно колико бодова деца имају. Значи наш савјет је да тих првих, да кажемо пет жеља, и увијек када слажу листе жеља, да увијек стављају школе са већим бројем бодова. Значи првих пет жеља да буде оно да им фали на пример до пет бодова, десет да су ту, бод или два, и пет да сигурно имају бодове. То је некаква препорука“, напомиње Пашић.

Саветује да ипак наведу у првом делу листе оно што заиста желе.

Претходних година се показало као да су највише заинтересовани за гимназије, и то природног, начног смера, друштвеног смера, општег типа и у појединим градовима за медицинске школе.

Трећег јула ће бити дефинитивно где су распоређени, након тога следи упис, постоји други уписни круг, и то је одмах после 4. и 5. јула, а за оне који нису у јуну изашли не морају да брину, а за њих предвиђен је августовски испитни рок", закључи оје Пашић.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво