Читај ми!

У Сурчину почеле припреме за EXPO 2027, какву корист ће Београд имати од ове међународне изложбе

Србија је изабрана за домаћина реномиране међународне изложбе ЕXPO 2027. На Генералној скупштини Међународног бироа за изложбе победила је у сва четири круга гласања, а у последњем кругу једини противкандидат је била Шпанија. Бојан Станић из Привредне коморе Србије рекао је за РТС да је организација таквог догађаја ствар престижа, али и мерљивих економских бенефита. Очекује да сама организација неће бити проблем с обзиром на искуство које имамо са организовањем Универзијаде и Евровизије.

Помоћник директора за стратешке анализе у Привредној комори Србије Бојан Станић каже да су на изложбама попут ове саграђени Ајфелов торањ у Паризу, споменик Радник и колхозница у Москви, а и Никола Тесла је на једној грандиозној, изложби у Чикагу, представио чувено јаје које се врти и усправља на једном магнетном пољу.

"То је пре свега један престиж и једна шанса да се Србија прикаже не само као привреда, него и као земља где се може видети и добар спорт и добра музика, а све то инспирише и привреду и уопште социјални живот", навео је Станић.

Указује да Србија има искуство са организовањем оваквих догађаја – организовани су Универзијада, Евровизија, много спортска такмичења.

"Сама та организација, вероватно, неће бити значајнији проблем. Не би требало да буде проблема да се сви ти рокови испоштују, с обзиром на то да је земља домаћин у потпуности одговорна да све то припреми", рекао је Станић.

Који су економски ефекти организације

Станић каже да економске бенефите треба поделити у три фазе.

Прву представља сама изградња и припрема инфраструктуре за организацију изложбе која ће трајати четири године. Ту, напомиње, није реч само о грађевинској индустрији, већ и другим делатностима које је допуњују.

Што се тиче саме организације, односно спровођења изложбе, то ће се прелити на туризам, због тог великог броја људи који се очекују и уопште фокуса на Србију на глобалном нивоу у том моменту.

Трећа ствар су последице које ће донети коришћење свих тих изграђених објеката који ће наставити да служе и економском и социјалном животу земље.

“Од момента када је Србија добила право да организује EXPO 2027 подиже се кредибилитет земље. Повећава се једноставно поверење да се овде исплати улагати”, рекао је Станић.

Очекује се долазак три милиона туриста

Станић указује да је прошле године Србију посетило 1,8 милиона странаца, док је предвиђено да EXPO у Београд доведе чак три милиона туриста, од којих 2,6 милиона странаца.

“Многи од њих никада нису били у Србији, ти потенцијални туристи, а многи од њих ће вероватно и касније наставити да долазе у ову земљу пошто ће открити оно што до сада нису знали из простог разлога што Србија није на глобалном нивоу атрактивна туристичка дестинација иако се је Београд позиционирао већ као убедљиви регионални центар и наравно не само у економском него и у туристичком смислу", рекао је Станић.

Почеле припреме за изградњу објеката у Сурчину

Простор за EXPO 2027 градиће се у Сурчину, уз национални стадион, а припреме су већ почеле.

“Поред грађевинске индустрије ангажују се и фирме које се баве производњом самог грађевинског материјала, и машина и опреме које се ту користе, а свакако, пошто то мора бити врло савремени простор, онда су ту и информационе технологије, онда је ту и текстилна индустрија, онда су ту и питања безбедности”, појашњава Станић.

Најављено је и да ће бити отворене хиљаде нових радних места. Она ће пре свега бити отворена у грађевинској индустрији, биће потребне архитекте и инжењери. С обзиром на број туриста који се очекују, несумњиво ће бити много посла и за угоститеље.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара