Читај ми!

"Платинасти вук" код Бујановца, шта је све изведено на међународној војној вежби

Министар одбране Милош Вучевић заједно са начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем присуствовао је Дану високих званица на међународној тактичкој вежби обучавања "Платинасти вук 23“ у бази "Југ“ код Бујановца. Вежба се реализује у организацији ВС и Европске команде Оружаних снага САД.

На вежби је учествовало око 600 официра, подофицира и војника оружаних снага Сједињених Америчких Држава, Босне и Херцеговине, Велике Британије, Грчке, Италије, Мађарске, Румуније, Северне Македоније, Словеније и Србије, саопштило је Министарство одбране.

Министар Вучевић, по завршетку вежбе, честитао је свим учесницима успешно реализовану вежбу и оценио је са "врло добро“.

Како је истакао, Војска Србије осми пут организује највећу међународну војну вежбу на територији наше државе - "Платинасти вук”.

"То је и повод да искажем задовољство оним што смо данас видели, али не само оним што је данас приказано на Дану високих званица и за медије, већ и оним што је организовано, примењивано и увежбавано претходних дана на бази "Југ“. Гледано са српске стране, тиме Војска Србије подиже своју интероперабилност, способност, опремљеност и увежбаност да може да учествује у мултинационалним мировним операцијама и мисијама, што и јесте суштина и основна намена базе "Југ” где се данас налазимо, овде на полигону Боровац", рекао је Вучевић.

Министар одбране је захвалио свим земљама учесницама вежбе и додао да тиме снажимо наше партнерске односе "неоспоравајући једни другима припадност одређеним војним савезима или одлукама да будемо војно неутралне државе“.

Намена и сврха вежбе

"Намена и сврха целе вежбе и данашњег приказа јесте – реаговање мировних снага. Уз захвалност свима који су учествовали, посебно бих честитао начелнику Генералштаба ВС генералу Мојсиловићу, свим генералима, официрима, подофицирима, војницима и цивилним лицима из састава Војске Србије, рекао је Вучевић.

"Ми смо веома поносни на њих, на све оно што су приказали на понос целе отаџбине Србије и што су били на висини задатка. Наставићемо да учествујемо у активностима које су од интереса за одбрану државе Србије и за подизање нивоа обучености, опремљености, оспособљености Војске Србије, као гаранта мира и независности Србије", поручио је министар одбране.

Хил: Потребно много планирања, обуке и труда

Вежби је присуствовао и амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофер Хил. 

"Ово је првокласни полигон и свакако је било потребно много планирања, обуке и труда да се омогући оваква вежба, да се омогући да припадници Војске Србије и Оружаних снага САД раде заједно. Говорим у име много Американаца који су имали прилику да виде колико је била успешна ова вежба која сведочи о могућности и напредовању наше сарадње", рекао је Хил.

Шта је увежбавано

Вежба се реализује у организацији Војске Србије и Европске команде Оружаних снага Сједињених Америчких Држава с циљем унапређења интероперабилности и међусобног разумевања оружаних снага партнерских земаља у току извршења операције подршке миру у мултинационалном окружењу, анводи се у саопштењу.

Припадници Војске Србије и оружаних снага девет земаља на полигону "Боровац“ и у бази "Југ“ увежбавали су тактике, технике и процедуре које се примењују приликом анагажовања у мировним операцијама, са тежиштем на употреби неубојитог оружја - борба у урбаној средини, одбрана базе, контрола масовног окупљања и рад на контролном пункту део су вежбовних активности предвиђених сценариом вежбе.

Међународна вежба "Платинасти вук“ у Србији реализује се од 2014. године, а њен значај огледа се у подизању капацитета за планирање, организовање и извођење међународних вежби, као и способности јединица Војске Србије за ангажовање у мултинационалним операцијама.

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво